21.09.2016

Прокуратура міста Києва повернула у державну власність приміщення, які пов’язані з трагедією Бабиного Яру

    

Внаслідок наполегливої роботи прокуратури міста Києва у державну власність повернуто будівлі, що розташовані на вул. Мельникова,46 у Шевченківському районі столиці, та безпосередньо пов’язані з трагічною історією Бабиного Яру.
 
Встановлено, що у 2013 році між Київською міською радою профспілок та приватним товариством укладено договір іпотеки на нежитлові приміщення загальною площею понад 2200 м², які були побудовані ще у 1892 році для розміщення контори Єврейського кладовища та на цей час є пам’яткою культурної спадщини місцевого значення.
 
Право власності на вказані приміщення визнано за державою в особі Фонду державного майна України. Таким чином, Рада профспілок незаконно розпорядилася цим майном, передавши його в іпотеку, оскільки не була його законним власником.
 
У зв’язку з цим прокуратура м. Києва звернулася до суду із позовом про визнання недійсним цього договору.
 
Господарський суд м. Києва визнав обґрунтованими і законними вимоги прокуратури та задовольнив позов у повному обсязі.
 
Нагадаємо, у квітні поточного року за позовом прокуратури міста Києва у державну власність було витребувано і саму будівлю колишньої контори Єврейського кладовища, що розташована на вул. Мельникова,44.
 
На даний час, Розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру» приміщення на вул. Мельникова, 44 передано Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» для створення Меморіального музею пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру.
 
На фото: Головні ворота і контора Лук'янівського єврейського кладовища. Початок ХХ ст.
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 4452