12.06.2017

Столичною прокуратурою спільно з Нацполіцією викрито групу осіб, які сприяли незаконній легалізації в Україні російських злочинців

    

Під процесуальним керівництвом прокуратури міста Києва 12.06.2017 слідчим управлінням ГУНП у м. Києві за оперативного супроводження УБЗПТЛ ГУ НП у м. Києві викрито та затримано учасників злочинної групи, які сприяли незаконному одержанню громадянства України особами, що знаходяться у кримінальному розшуку, та їх незаконній легалізації в Україні.
 
Як встановлено слідством, учасниками злочинної схеми до структурних підрозділів ДМС України надавалися підроблені документи, на підставі яких розшукувані особи отримували громадянство України та у подальшому укладали фіктивні шлюби з громадянками України. При цьому з метою максимально прискорити процес реєстрації шлюбу, до територіальних відділів РАГСів надавались підроблені довідки про нібито вагітність цих жінок. У подальшому упродовж місяця шлюб розривався, а розшукувані особи залишалися на прізвищах фіктивних дружин.
 
Окрім того, деякі особи навіть імітували свою загибель на території України, щоб у подальшому бути знятими з розшуку у РФ.
 
У такий спосіб зловмисники сприяли незаконній легалізації та унеможливленню подальшої ідентифікації 5 іноземних громадян, які перебували у розшуку за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів. Серед них, зокрема, екс-начальник управління організації матеріально-технічного забезпечення МВС Російської Федерації, помічник заступника Міністра МВС РФ, який розшукувався за розтрату бюджетних коштів, його пособник, організатор та учасники злочинних організацій та інші особи.
 
В порядку ст. 208 КПК України вже затримано та повідомлено про підозру чотирьом особам, у тому числі помічнику заступника Міністра МВД РФ.
 
Крім того, у фігурантів провадження виявлено та вилучено велику кількість внутрішніх та міжнародних паспортів різних країн, підроблені посвідки на проживання, службові посвідчення, зброю, а також грошові кошти у сумі понад 230 тис. гривень, 134 тис доларів США, понад 14 тис. євро та 1,4 млн російських рублів.
 
Слідчі дії тривають.
 
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 4816