19.04.2024

За позовом органів Київської міської прокуратури Верховний Суд повернув громаді ділянку вартістю понад 12,5 млн гривень у межах прибережної захисної смуги р. Дніпро у м. Києві

             

Верховний Суд залишив без змін рішення першої та апеляційної інстанцій, якими задоволено позов органів Київської міської прокуратури в інтересах держави в особі Київської міської ради про скасування державної реєстрації права власності та повернення земельної ділянки у Голосіївському районі громаді міста. Вартість цієї ділянки площею 0,23 га становить понад 12,5 млн грн.
 
Установлено, що товариство використовувало земельну ділянку, яка розташована в межах прибережної захисної смуги річки Дніпро для розміщення самочинно збудованого об’єкта нерухомості – гідротехнічної споруди, на яку зареєстровано право власності у порушення вимог чинного законодавства.
 
Реєстрація права власності на цю споруду була спрямована на подальше незаконне заволодіння комунальною земельною ділянкою шляхом створення поза конкурентних умов для прийняття Київською міською радою рішення про її передачу в користування.
 
Враховуючи, що Київська міська рада земельну ділянку для будівництва зазначеного об’єкта не надавала, реєстрація права власності на самочинне будівництво є незаконною. 
 
Завдяки активній позиції прокурорів Київської міської прокуратури, суди всіх інстанцій, погодились з доводами про незаконність здійснення державної реєстрації права власності на самочинно збудоване майно в прибережній захисній смузі р. Дніпро та задовольнили позов.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 67