08.05.2018

Прокуратура у Верховному Суді відстояла право держави на будівлю «Гостинного двору»

    

У вівторок, 08.05.2018, Верховний Cуд підтримав принципову позицію прокуратури міста Києва та регіонального відділення Фонду держмайна по м. Києву та залишив в силі постанову Київського апеляційного господарського суду, яким державі повернуто будівлю «Гостинного двору», що розташована на Контрактовій площі у Києві.
 
Як вже повідомлялось, будівля Гостинного двору загальною площею 9 433 м² з 1994 року перебувала в оренді приватної структури – ПАТ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація».
 
За умовами договору орендар взяв на себе повну відповідальність за збереження пам’ятки архітектури та утримання будівлі в належному санітарному, протипожежному і технічному стані.
 
Попри це, регіональним відділенням Фонду держмайна по м. Києву (РВ ФДМУ по м. Києву) неодноразово встановлювались факти істотного порушення орендарем умов договору, зокрема, погіршення стану об’єкту оренди, чим створено загрозу руйнації пам’ятки архітектури «Гостинний двір».
 
Зважаючи на це, РВ ФДМУ по м. Києву звернулось до Господарського суду м. Києва з позовом про розірвання договору оренди та зобов’язання повернути майно. Однак судом першої інстанції було відмовлено в задоволенні позову.
 
Не погоджуючись з вказаним судовим рішенням, прокуратурою м. Києва оскаржено його до суду апеляційної інстанції, який погодився з доводами прокуратури.
 
На сьогодні, Верховний Cуд за участі Генеральної прокуратури у повному обсязі підтримав позицію державних органів у вказаній справі, зобов’язавши ПАТ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація» повернути державі будівлю «Гостинного двору».
 
Прес-служба прокуратури міста Києва
 
 

кількість переглядів: 4989