27.02.2020

Столичні правоохоронці припинили діяльність групи «чорних лісорубів», які орудували на території ландшафтного заказника Пуща-Водиця (ФОТО)

    

За процесуального керівництва прокуратури міста Києва слідчими СУ ГУ НП в м. Києві спільно з Департаментом стратегічних розслідувань НП України викрито та припинено злочинну діяльність 8 учасників злочинної групи, які організували та проводили незаконну вирубку цінних порід дерев на об’єктах природно-заповідного фонду – ландшафтного заказника місцевого значення «Пуща-Водиця».
 
Організатором нелегального бізнесу виявився 36-річний мешканець Рівненської області, який залучив до злочинної діяльності ще 7 місцевих жителів, кожен з яких виконував відведену йому роль в залежності від обсягу та складності «замовлення».
 
Так, отримавши інформацію про необхідні об’єми деревини – породи дуб, яку необхідно було реалізувати, організатор розробляв схему злочину, проводив огляд деревини на місцевості та маршрути подальшого транспортування зрублених дерев з міста Києва до західних регіонів України для переробки та продажу. Він також забезпечував учасників схеми необхідними документами для створення видимості законності їхній дій та фінансуванням.
 
За даними слідства, злочинна група діяла з травня 2019 року по лютий 2020 року. Незаконно зрубану деревину реалізовували за ціною 500 доларів США за кубічний метр.
 
За результатами спецоперації у порядку ст. 208 КПК України затримано вісьмох осіб. На складах, розташованих у м. Рівне, вилучено незаконно зрубані дерева, транспорт, на якому перевозили деревину, інші речові докази.
 
Наразі організатору та ще двом співучасникам злочину повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 28 ч. 4 ст. 246 (незаконна порубка дерев у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев, що спричинили тяжкі наслідки, вчинене організованою групою), іншим п’ятьом – за ч. 2 ст. 246 (незаконна порубка дерев у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев, що заподіяли істотну шкоду, вчинені повторно за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.
 
Санкція статті передбачає до 7 років позбавлення волі. Слідчі дії тривають.
 
 
 
Прес-служба прокуратури міста Києва
 

кількість переглядів: 2905