25.03.2021

Столична прокуратура через суд вимагає від власника пам’ятки «Будинок Вертипороха» привести об’єкт культурної спадщини до належного стану

                                                                                             

Київська міська прокуратура в судовому порядку вимагає укласти з Департаментом охорони культурної спадщини виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) охоронний договір на пам’ятку архітектури місцевого значення будинок прибутковий Вертипороха, розташований на розі вул. Межигірської та вул. Щекавицької, в м. Києві, та привести її до належного стану.
 
Вказаний прибутковий будинок зведено у кінці 19 сторіччя коштом власниці садиби Г. Вертипорох. Триповерховий, цегляний, оформлений в стилі неоренесанс. Споруда — характерний зразок прибуткового будинку оригінального архітектурного вирішення. 
 
Наказом Міністерства культури України від 06.12.2016 № 1162 будівлю занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку архітектури місцевого значення.
 
Разом з тим, комерційною структурою, яка є власником пам’ятки, попри встановлені чинним законодавством обов’язки, охоронний договір щодо пам’ятки культурної спадщини тривалий час не укладається, заходи щодо її збереження не вживаються, будівля не використовується, перебуває в аварійному, майже зруйнованому стані.
 
У зв’язку з викладеним, прокуратура звернулась до адміністративного суду з позовом до власника споруди про зобов’язання укласти з уповноваженим органом охорони культурної спадщини охоронний договір та привести її до належного стану, виконавши вимоги припису щодо забезпечення проведення першочергових протиаварійних та невідкладних консерваційних робіт.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 3005