23.06.2021

На підприємстві підпорядкованому АТ «Укрзалізниця» викрито корупційну схему поборів на закупівлі щебню

           

За процесуального керівництва Печерської окружної прокуратури м. Києва викрито корупційну схему регулярних поборів, організовану посадовцями підприємства підпорядкованого АТ «Укрзалізниця».
 
Згідно із матеріалами слідства, посадові особи виробничого підрозділу підпорядкованого філії «Центр управління промисловістю» АТ «Укрзалізниця» налагодили корупційну схему з вимагання неправомірної вигоди у великих розмірах за прийняття рішення щодо продажу нерудних копалин (щебню будівельного) з державних родовищ.
 
Встановлено, що начальник виробничого підрозділу АТ «Укрзалізниця» при зверненні до нього суб’єктів господарювання з метою закупівлі будівельного щебню, скеровував їх до посередника, який знайомив їх із умовами за яких здійснюються вказані закупівлі та вимагав за це неправомірну вигоду.
 
Зокрема, для позитивного вирішення питання щодо закупівлі та відвантаження щебню, окрім офіційних платежів, суб’єкти господарювання зобов’язувалися сплатити ще й додаткову плату у розмірі 50 гривень за кожну відвантажену тону.
 
У ході контролю за вчиненням злочину правоохоронці затримали посередника «на гарячому» під час отримання ним чергової частини неправомірної вигоди у сумі 87 500 грн.
 
Наразі посереднику повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368-3 КК України, вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.
 
Слідчі дії тривають, встановлюється коло осіб, які можуть бути причетними до вимагання та одержання неправомірної вигоди.
 
Викриття корупційного злочину проводилося прокурорами спільно зі слідчими Печерського УП ГУ НП в м. Києві та працівниками Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБ України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2239