15.07.2021

У Києві адвокат разом зі спільниками намагалися приховати муміфіковане тіло померлого пенсіонера для заволодіння його житлом

           

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури затримано групу зловмисників за фактом заволодіння об’єктом нерухомості померлого чоловіка шляхом підроблення документів та наругою над його тілом (ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 115, ч. 1 ст. 14 ч. 3 ст. 297, ч. 1 ст. 358 КК України).
 
Згідно матеріалів слідства, злочинну групу організував місцевий адвокат. До злочинної діяльності чоловік залучив ще декількох осіб.
 
У ході розслідування злочинної діяльності, встановлено що вказані особи незаконно заволоділи квартирою самотнього літнього чоловіка на вул. О. Теліги, підробивши для  цього договір купівлі-продажу, датований 2010 роком та начебто завірений нотаріусом, яка померла у лютому 2021 року.
 
Згодом інший нотаріус вніс на підставі цього документу неправдиві відомості до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на користь підставної особи.
 
Встановлено, що законним власником квартири був киянин 1932 р.н., який помер за невідомих обставин в своїй квартирі і муміфіковане тіло якого тривалий час там знаходилося.
 
За даними слідства, не пізніше січня 2021 року зловмисники виявили в квартирі тіло дідуся, однак при цьому не повідомили про його смерть правоохоронні органи, рідних або уповноважені Державні органи, та не вжили заходів до його поховання. Натомість розробили злочинний план заволодіння цим житлом, під час реалізації якого тіло померлого весь час залишалося в квартирі.
 
Здійснивши оборудку з нерухомістю, зловмисники вирішили позбутися тіла шляхом таємного переміщення з квартири до крематорію для спалення. Для цього учасники групи планували використати підроблене свідоцтво про смерть, відповідно до якого вказаний чоловік помер нібито 4 липня 2021 року.
 
Для виконання плану зловмисники підшукали осіб, які за 1000 доларів США згодилися таємно вночі на автомобілі перевезти муміфіковане тіло у спеціальному мішку до крематорію. 
 
14 липня 2021 року у ході контролю за вчиненням злочину правоохоронці затримали організатора групи та одного з її членів після передачі грошових коштів виконавцю за вивезення тіла.
 
Затриманим особам готується повідомлення про підозру та вирішується питання про обрання запобіжних заходів. Встановлюються інші епізоди злочинної діяльності.
 
Викрито злочинну групу прокурорами спільно слідчими СУ ГУНП у м. Києві за оперативного супроводження Київського міського управління ДВБ Нацполіції України.
 
Примітка: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2751