20.08.2021

У провадженнях про розкрадання столичного бюджету повідомлено про підозру 23 службовим особам – прокуратура (ФОТО)

                                                                            

Цього тижня органами Київської міської прокуратури спільно з Національною поліцією, Службою безпеки України, Державним бюро розслідувань та Державною фіскальною службою проведено низку слідчих дій у Департаментах КМДА, райдержадміністраціях, на комунальних підприємствах столиці, а також підрядних організаціях, в межах розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних із заволодінням та розтратою бюджетних коштів в особливо великих розмірах.
 
Проведенню цих процесуальних дій передувала кількамісячна кропітка слідча та аналітична робота.
 
Загалом проведено близько 100 обшуків, за результатами яких вручено повідомлення про підозру 23 службовим особам, у тому числі 11 – посадовцям комунальних підприємств, 2 – керівникам управлінь райдержадміністрацій та 10 – керівникам підрядних організацій.
 
Загальна сума збитків, завдана діями вказаних посадовців, що підтверджена експертними дослідженнями, становить близько 70 млн гривень.
 
Багатомільйонні розкрадання та зловживання мають місце майже у всіх сферах комунального господарства: капітального будівництва, організації дорожнього руху, освіти та спорту, ЖКГ, земельних ресурсів тощо.
 
Так, викрито заволодіння коштами громади, виділеними на капітальне будівництво Подільсько-Воскресенського мосту
 
За результатами слідчих дій Подільською окружною прокуратурою міста Києва 16.08.2021 повідомлено про підозру першому заступнику керівника КП «Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» та керівнику генпідрядної організації.
 
За висновками експертизи, бюджету міста спричинено збитки на суму понад 4,5 млн гривень через неналежне виконання робіт з фарбування залізобетонних прольотних плит автопроїзду.
 
Дії посадовця КП кваліфіковано за ч. 2 ст. 367 КК України, генпідрядника – за ч. 5 ст. 191 КК України.
 
Розкрадання 3,6 млн грн на ремонті діагностичного центру – чотирьом службовим особам повідомлено про підозру
 
За процесуального керівництва Київської міської прокуратури в межах розслідування розкрадання коштів, виділених на ремонт Консультативно-діагностичного центру у Києві, повідомлено про підозру керівникам трьох підрядних компаній та підприємцю, який здійснював технагляд на цьому об’єкті.
 
Згідно з матеріалами слідства, підрядні організації внесли неправдиві відомості щодо обсягів та видів виконаних робіт, а фізична особа-підприємець, який здійснював технічний нагляд, ці акти затвердив.
 
Висновками судово-економічної експертизи підтверджено збитки територіальній громаді на суму майже 3,6 мільйона гривень.
 
Дії керівників підрядних організацій кваліфіковано за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України, а підприємця, який здійснював технічний нагляд – за ч. 2 ст. 367 КК України.
 
В освітній сфері виявлено розтрату коштів громади на реконструкції навчальних закладів у Святошинському районі
 
За результатами слідчих дій Київською міською прокуратурою 17.08.2021 повідомлено про підозру начальнику управління освіти Святошинської РДА, який знаючи про те, що внесені підрядником відомості щодо обсягів проведених робіт є завищеними, підписав документи про перерахування підрядній організації майже 2 млн гривень з міського бюджету.
 
Збитки підтверджено висновками експертизи.
 
Також виявлено розкрадання 5 млн гривень на реконструкції школи у Солом’янському районі.
 
За результатами проведених слідчих дій 18.08.2021 Солом’янською окружною прокуратурою міста Києва повідомлено про підозру керівнику комунального підприємства «Солом’янка-Сервіс», директору підрядної організації та інженеру технагляду за фактом розтрати та привласнення коштів місцевого бюджету, виділених на реконструкцію середньої загальноосвітньої школи.
 
У провадженні щодо розкрадання коштів, виділених на закупівлю шкільних меблів для шкіл Печерського району столиці 16.08.2021 повідомлено про підозру керівнику підрядної організації у привласненні понад 450 тис. грн.
 
За даними слідства, шкільні стільці, закуплені для 20 закладів освіти Печерського району, не відповідають технічним вимогам, а їх вартість завищена більше ніж у двічі. При цьому акт приймання передачі навіть не містить прізвища службової особи РДА, яка прийняла ці стільці.
 
У межах провадження найближчим часом діям службових осіб Печерської РДА буде також надана правова оцінка.
 
За процесуального керівництва Київської міської прокуратури 19.08.2021 слідчими ДБР повідомлено про підозру заступнику директора комунального підприємства «Спортивний комплекс» за фактом службової недбалості, що полягала у безпідставному витрачанні коштів міського бюджету у сумі понад 6,9 млн. гривень.
 
Йдеться про закупку теплових насосів та іншого обладнання, яке не було передбачено проектно-кошторисною документацією для виконання робіт з реконструкції цього спортивного комплексу.
 
Мільйонні розкрадання викрито і у сфері дорожнього господарства
 
За результатами проведених слідчих дій Деснянською окружною прокуратурою міста Києва 16.08.2021 повідомлено про підозру начальнику КП ШЕУ Деснянського району м. Києва у розтраті бюджетних коштів під час виконання робіт з ремонту підземних переходів.
 
Так, попри те, що ремонтні роботи в підземних переходах були проведені неякісно, не у повному обсязі та ще й фірмою з ознаками фіктивності підозрюваний надав вказівку щодо перерахування бюджетних коштів.
 
Збитки місцевому бюджету експерти оцінили у понад чверть мільйона гривень.
 
Крім того, Солом’янською окружною прокуратурою міста Києва 17.08.2021 в межах розслідування провадження щодо розкрадання коштів, виділених на ремонт асфальтового покриття прибудинкових територій повідомлено про підозру начальнику управління ЖКГ, підряднику та інженеру технагляду. Вказані службові особи підписали акти виконаних робіт із завищеними обсягами та вартістю, чим спричинили збитки місцевому бюджету на майже 1,3 млн гривень.
 
За процесуального керівництва прокурорів Печерської окружної прокуратури міста Києва 20.08.2021 повідомлено про підозру директору комунального підприємства «Центр організації дорожнього руху»  за ч. 2 ст. 367 КК України, та директору підрядної організації за ч. 5 ст. 191 КК України.
 
Як встановлено слідством, протягом 2019 року між КП «Центр організації дорожнього руху» та суб’єктом господарювання укладено ряд договорів підряду щодо будівництва світлофорних об’єктів на території міста Києва на загальну суму 20,3 млн. гривень.
 
У той же час, слідством встановлено, що підрядником роботи виконано не у повному обсязі та завищеною вартістю, а грошові кошти, отримані від комунального підприємства у сумі понад 15 млн гривень, були перераховані на рахунки юридичних осіб з ознаками фіктивності.
 
У житлово-комунальному господарстві
 
Подільською окружною прокуратурою міста Києва спільно з ГУБКОЗ СБУ 19.08.2021 проведено обшуки в Департаменті КМДА, на комунальних підприємствах та в офісах підрядних організацій в межах розслідування привласнення коштів територіальної громади м. Києва під час проведення капітального ремонту житлового фонду столиці.
 
За даними слідства, групою службових осіб з числа керівників Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА, КП «Спецжитлофонд», КП «Житлоінвестбуд-УКБ» за наслідками проведених упродовж 2019-2021 років закупівель перераховано на користь афілійованих підрядних структур понад 250 мільйонів гривень.
 
Крім того, викрито розкрадання 33 млн. гривень на закупівлях програмного забезпечення для Київського інституту земельних відносин.
 
За результатами слідчих дій, проведених у постачальника програмного забезпечення для КП, 19.08.2021 Солом’янською окружною прокуратурою міста Києва повідомлено про підозру колишньому заступнику директора КП «Київський інститут земельних відносин» за ч. 2 ст. 367 КК України та директору приватного товариства за ч. 5 ст. 191 КК України.
 
Як встановило слідство, вартість поставленого на комунальне підприємство ПЗ була завищена на майже 33 млн гривень.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 3119