14.09.2021

Прокуратура викрила схему закупівлі неякісної продукції для Укрзалізниці на понад 25 млн гривень

             

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури СВ Шевченківського УП ГУНП в м. Києві проведено ряд санкціонованих оглядів у кримінальному провадженні за фактом розтрати державних коштів службовими особами Регіональної філії «Південно-західна залізниця» при проведені закупівлі з постачання прокладок для рейкових колій.
 
Як встановлено слідством, підприємство-постачальник з метою зменшення власних витрат та отримання надприбутку порушує технологію виготовлення вказаних гумових прокладок шляхом заміни складних хімічних компонентів на більш дешеві матеріали. Зазначене підтверджується висновком лабораторних досліджень.
 
В результаті використання вказаної продукції, що за своїм фізико-хімічним складом не відповідає вимогам заявлених ДСТУ, відбувається передчасне псування прокладок для рейкових колій, що призводить до збільшення витрат держпідприємства на придбання цієї продукції, а також створює передумови до виникнення надзвичайних подій на залізниці під час здійснення пасажирських та вантажних перевезень.
 
Разом з тим, посадові особи Регіональної філії «Південно-західна залізниця», які безпосередньо організовують роботу комісії вхідного контролю, та керівництво галузевої служби колій, будь-яких дій, спрямованих на припинення постачання недоброякісної продукції, не вживають. Більше того, діючи в інтересах вищевказаної комерційної структури, організували приймання товаро-матеріальних цінностей, що не відповідають вимогам ДСТУ та безпідставно перерахували підприємству-виробнику понад 25 млн грн за продукцію сумнівної якості.
 
У ході оглядів виявлено та вилучено гумові прокладки для рейкових колій низької якості виробництва.
 
Наразі вирішується питання для накладення арешту на вказану продукцію та повідомлення про підозру особам, причетним до вчинення кримінального правопорушення.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1994