18.11.2021

Заволодіння 39 тис доларів США, прикриваючись нібито зв’язками в СБУ та Офісі Генпрокурора – затримано адвоката та посередника

                                                   

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури затримано адвоката та посередника, які, прикриваючись неіснуючими зв’язками в СБУ та Офісі Генерального прокурора, шляхом обману заволоділи грошовими коштами підприємця у сумі 39 тис доларів США (ч.ч. 2, 4 ст. 190, ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 369 КК України).
 
За даними слідства, у вересні 2021 року адвокат, представляючись головою громадської організації «Антикорупційний комітет при Президентові України», запропонувала директору одного з стоматологічних центрів на Київщині свою допомогу у вирішенні питань, які у нього виникли у зв’язку з перевіркою, проведеною в його медичному центрі Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Київській області.
 
Жінка повідомила підприємцю, що нібито співпрацює з СБУ і може організувати підтримку з усіх питань під контролем її співробітників. У подальшому, адвокат повідомила йому неправдиву інформацію про те, що перевірки контролюючого органу були ініційовані «кримінальним авторитетом» на прізвисько «Журавель». А також, що він нібито планує диверсію у медичному центрі із застосуванням бойових гранат.
 
Для припинення таких дій адвокат запропонувала директору центру надати їй 30 тис доларів США, які вона начебто передасть до СБУ за допомогу у вирішенні питань з перевірками та злочинними діями, що плануються щодо медичного центру, його працівників і членів сім’ї підприємця. Крім того, для недопущення у подальшому таких дій щодо медичного центру підприємець мав щомісячно передавати їй по 2 тис доларів США. 
 
Також адвокат повідомила підприємцю неправдиву інформацію про кримінальне провадження стосовно нього за фактом службової недбалості. Вона запевнила його, що має особисті зв’язки в Офісі Генерального прокурора та переконала у необхідності надати їй 5 тис доларів США для нібито подальшої передачі їх до Офісу Генпрокурора для вирішення питання про закриття цього провадження.
 
Сприймаючи слова адвоката як правдиві та побоюючись за діяльність центру, життя і здоров’я працівників, а також членів своєї сім’ї, підприємець передав адвокату, у тому числі через залученого нею посередника, обумовлену суму коштів – 37 тис доларів США.
 
У ході контролю за вчиненням злочину правоохоронці затримали адвоката та посередника після одержання чергового траншу від директора стоматологічного центру у сумі 2 тис доларів США. Загальна сума коштів, якими заволоділи фігуранти, становить 39 тис доларів США.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими СУ Головного управління Нацполіції в м. Києві за оперативного супроводу  співробітників СБУ.
 
Наразі тривають слідчі дії, вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру та обрання запобіжного заходу.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2406