25.11.2021

Збут інформації з обмеженим доступом - викрито експравоохоронця

                    

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито та повідомлено про підозру 25-річному експравоохоронцю з Полтавщини за фактом збуту інформації з обмеженим доступом із закритих державних баз даних (ч. 2 ст. 361-2 КК України).
 
Згідно з матеріалами кримінального провадження, експравоохоронець у змові із невстановленими наразі особами організував схему з незаконного збору та збуту інформації про громадян з обмеженим доступом, що міститься у базах даних правоохоронних та інших державних органів, банківських організацій, операторів мобільного зв’язку тощо.
 
За даними слідства, підозрюваний особисто займався пошуком клієнтів, розміщуючи  оголошення в телеграм-каналах, а також домовлявся про спосіб оплати.
 
У ході досудового розслідування правоохоронці задокументували продаж інформації щодо двох громадян України з баз «АРМОР», «РАЦС» та «ІТС ГАРТ» за винагороду у 16 тисяч гривень. Також чоловік збирався здійснити продаж інформації, що містить банківську таємницю, за що хотів отримати ще 29 тис. гривень.
 
Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу. Слідчі дії тривають. Встановлюється інші особи, які  причетні до злочину.
 
Викрито злочинну діяльність прокурорами спільно з співробітниками Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ та СУ ГУ НП в м. Києві.
 
Примітка, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2720