14.01.2022

Керівника міжрайонної МСЕК викрито у створенні організованої групи задля вимагання та отримання хабарів з ветеранів АТО/ООС за присвоєння групи інвалідності

                             

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури завершено досудове розслідування відносно групи осіб, очолюваних головою однієї із міжрайонних МСЕК, які організували корупційну схему вимагання неправомірної вигоди з ветеранів АТО та ООС за призначення групи інвалідності (ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 368 КК України).
 
До складу групи, крім голови МСЕК, входили колишній працівник медслужби військової частини, раніше звільнений за хабарництво, та його водій.
 
Згідно з матеріалами слідства, вказані особи, зорганізувавшись у стійке об’єднання для вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних з вимаганням та отриманням неправомірної вигоди, організували злочинну схему протиправного збагачення шляхом отримання неправомірної вигоди від колишніх військовослужбовців, учасників АТО та ООС.
 
Учасники схеми вимагали від військовослужбовців від 3000 до 5000 доларів США за проходження процедури встановлення їм групи інвалідності, зокрема швидке та безперешкодне отримання необхідної медичної документації, висновків військової лікарсько-консультаційної комісії та подальшого проходження МСЕК.
 
Слідством задокументовано отримання вказаними особами неправомірної вигоди від громадян на загальну суму 21 тис. доларів США.
 
За результатами розслідування здобуто докази вчинення учасниками схеми протиправних дій у складі організованої групи. У зв’язку з цим, фігурантам кримінального провадження, у тому числі організатору схеми, повідомлено про нову підозру за фактом отримання неправомірної вигоди, поєднаному з вимаганням, у складі організованої групи, тобто у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 368 КК України.
 
На цей час вказаним особам оголошено про завершення слідства та відкрито матеріали кримінального провадження для ознайомлення.
 
Викриття корупційної схеми проводилося прокурорами спільно зі слідчим відділом ТУ ДБР, розташованого у місті Києві, за оперативного супроводження Головного оперативного управління ДБР.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
    
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2139