10.02.2022

Гектари земель біля Музею в Пирогові, де планувалось масштабне будівництво, повернуто столичній громаді – Прокуратура

                                                       

Зусиллями Київської міської прокуратури забезпечено реальне виконання рішення суду про скасування права оренди за приватною структурою на 24,5 га землі, що знаходиться в зоні охоронюваного ландшафту Національного музею народної архітектури та побуту України.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Як повідомлялось раніше, у 2017 році комерційна структура без будь-яких правових підстав та за відсутності волевиявлення власника землі – Київської міської ради – здійснила за собою реєстрацію права оренди на 24,5 га землі вартістю 368 млн гривень, що відносяться до охоронної зони Музею.
 
На вказаних землях фірма планувала здійснити масштабне комерційне будівництво.
 
Враховуючи те, що земельна ділянка належить до комунальної власності, а Київська міська рада рішення про передачу її в оренду не приймала, прокуратура міста звернулась до суду з позовом про скасування рішення про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки за приватною структурою та державної реєстрації цього права.
 
Судовий розгляд справи тривав майже два роки.
 
Погодившись з правовою позицією прокуратури, суди першої та апеляційної інстанцій задовольнили позов у повному обсязі.
 
На цей час рішення за позовом прокуратури реально виконано – право оренди товариства на вказані землі припинено та відповідні відомості внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 3109