19.04.2024

Вчиняли домашнє насильство відносно членів сім’ї, але не захотіли пройти програму для кривдників: судитимуть чоловіка та жінку

                    

Оболонська окружна прокуратура міста Києва скерувала до суду обвинувальні акти відносно 51-річної жінки та 43-річного чоловіка, які умисно ухилилися від проходження програми для кривдників, що була застосована судом (ст. 390-1 КК України).
 
Так, 51-річну місцеву мешканку у жовтні  2023 році судом притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства відносно 19-річної доньки (ч. 2 ст. 173-2 КУпАП).
 
У листопаді минулого року 43-річного чоловіка судом притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства відносно 41-річної дружини (ч. 2 ст. 173-2 КУпАП).
 
Окрім накладення штрафу суд поклав на чоловіка та жінку обов’язок пройти корекційну програму для осіб, що вчиняють насильство в сім’ї. Однак вони умисно не виконали постанову суду і не пройшли корекційну програму.
 
Такі дії домашніх кривдників кваліфіковано за ст. 390-1 КК України (умисне ухилення від проходження корекційної програми для кривдників, до якого такі заходи застосовані судом). Тепер обвинуваченим загрожує покарання у вигляді арешту на строк до 6 місяців або обмеження волі на строк до 2 років.
 
Наразі обвинувальні акти скеровано Оболонського районного суду міста Києва для розгляду.
 
Нагадаємо, відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» програма для кривдника – це комплекс заходів, спрямований на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової, неагресивної психологічної моделі поведінки у стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, у тому числі до виховання дітей, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 6