17.02.2023

Під приводом інтернет-продажів ошукали понад 70 громадян – затримано групу шахраїв

                                

За процесуального керівництва Солом’янської окружної прокуратури міста Києва затримано чотирьох чоловіків, які під приводом інтернет-продажів заволоділи грошовими коштами громадян (ч. 3 ст. 190 КК України).
 
Як встановлено слідством, зловмисники створили інтернет-магазини, де розміщували оголошення про продаж електронної та побутової техніки (мобільних телефонів, комп’ютерів, ноутбуків тощо). Покупці, які бажали отримати товар, повинні були заповнити анкету на сайті та обов’язково оплатити товар у повному обсязі.
 
Після здійснення повної передплати шахраї припиняли виходити на зв’язок, товар не направляли або ж надсилали неналежної якості.
 
Наразі слідством зібрано докази щодо вчинення злочинів стосовно більш ніж 70 потерпілих з різних регіонів України. Проте, за попередніми даними  кількість ошуканих громадян може становити більше 300 осіб.
 
За результатами проведення контрольних закупок учасників схеми затримали у порядку ст. 208 КПК України. За місцем мешкання одного з них правоохоронці виявили набої до зброї. Заборонені предмети вилучено та направлено для проведення експертизи.
 
Вказаним особам повідомлено про підозру та направлено до суду клопотання про обрання їм запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.
 
Звертаємо увагу громадян, які придбали товар на веб-сайтах «usasklad.com.ua» або «ukrainebuy.com.ua» та у подальшому його не отримали, проінформуйте про такі факти окружну прокуратуру або Солом’янське УП ГУ НП у м. Києві.
 
Викриття злочинної діяльності здійснювалося прокурорами спільно зі слідчими Солом’янського УП ГУ НП у місті Києві за оперативного супроводження співробітників Управління протидії кіберзлочинам в м. Києві.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1430