17.03.2023

Пропонували евакуацію з «гарячих» точок та виготовлення документів для виїзду за кордон – ліквідовано шахрайську схему

                                           

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури правоохоронними органами столиці припинено шахрайську схему, учасники якої заволодівали грошовими коштами громадян під виглядом евакуаційних перевезень та оформлення документів для перетину державного кордону.
 
За даними слідства, упродовж 2022 року через сторінки у соціальних мережах та месенджерах вони розповсюджували рекламу про нібито надання «послуг» з вивезення людей, у тому числі з обмеженими можливостями, з тимчасово окупованих територій та регіонів, де ведуться активні бойові дії.
 
Використовуючи складну соціально-гуманітарну ситуацію в районах поблизу лінії зіткнення, вони пропонували евакуацію з Харківської, Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької областей, а також з найбільш гарячих точок зіткнень у містах Бахмут, Вугледар, Куп’янськ та ін.
 
Також учасники групи обіцяли допомогу у виготовленні документів, необхідних для перетину кордону чоловікам, які підлягають мобілізації. Вартість «послуг» становила від 20 тис грн та залежала від терміновості і способів її виконання.
 
Надалі, використовуючи вразливий стан та безвихідне становище потерпілих, їх переконували у необхідності здійснення передоплати у розмірі 50%. Після отримання грошових коштів припиняли з ними подальшу комунікацію, а зобов’язання не виконували.
 
До шахрайської схеми з метою відкриття банківських рахунків та обготівковування коштів залучалися так звані «дропи» або «грошові мули» з числа осіб без постійного місця проживання або тих, хто перебуває в місцях позбавлення волі.
 
У ході проведених обшуків за місцями проживання учасників групи правоохоронці вилучили документи, що підтверджують протиправну діяльність, банківські карти, а також мобільні телефони, які були знаряддям вчинення злочинів.
 
За результатами розслідування одному з учасників шахрайської схеми, уродженцю Івано-Франківської області, повідомлено про підозру у пособництві в заволодінні грошовими коштами громадян, вчиненому шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 190 КК України).
 
Також у співпраці з правоохоронними органами Республіки Польща вживаються заходи щодо встановлення місцезнаходження інших фігурантів, їх затримання та екстрадиції в Україну.
 
Протиправні дії викрито прокурорами спільно зі слідчими ГУ Нацполіції у м. Києві за матеріалами та у взаємодії з ДКІБ СБУ.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1101