26.12.2017

Прокурор міста Києва поінформував громаду про результати роботи органів столичної прокуратури у 2017 році

Прокурор міста Києва Роман Говда виступив на відкритому пленарному засіданні V сесії Київської міської ради VIII скликання з інформацією про результати діяльності органів столичної прокуратури у 2017 році.
 
Під час свого виступу Роман Говда наголосив, що цього року завдяки спільним зусиллям усіх правоохоронних відомств вдалося досягти позитивних зрушень у питаннях протидії злочинності. Так, з початку року на території столиці на 15% менше вчинено злочинів проти власності, у тому числі крадіжок, грабежів, розбійних нападів, незаконних заволодінь транспортними засобами.
 
«Крім того, викрито 17 організованих злочинних угруповань, що є найкращим показником по державі. До суду вже скеровано 25 обвинувальних актів про злочини цієї категорії», - закцентував прокурор міста.
 
Так, припинено діяльність злочинної групи з 7 осіб, які вчинили на території столиці серію розбійних нападів, підмішуючи потерпілим у напої сильнодіючий лікарський засіб клозапін.  Всіх членів ОЗГ затримано та взято під вартою. Також викрито організовану групу у складі 8 осіб, члени якої вчинили умисне вбивство та 2 замахи на вбивства на замовлення, зокрема розстріл у липні 2016 року у центрі Києва власника мережі стоматологічних поліклінік. Наразі, 6 членів ОЗГ взято під варту, ще 2 – оголошено у розшук.
 
Посилено протидію злочинам, пов’язаним з незаконним обігом наркотиків. У поточному році виявлено близько 3000 таких кримінальних правопорушень. Як приклад, вже в суді кримінальне провадження за фактом незаконного збуту наркотичних засобів відносно 13 членів злочинної організації, яка діяла на території міста Києва та Кривого Рогу.
 
«Зусиллями слідчих столичної прокуратури розкрито вбивство екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. Крім того, завершено розслідування та спрямовано до суду провадження щодо викрадення колишнього кадрового офіцера ФСБ Іллі Богданова. Ці злочини набули значного резонансу на державному рівні», зауважив Роман Говда.
 
Прокурор міста Києва також відзначив позитивні результати органів столичної прокуратури у роботі щодо протидії корупції. «З початку року 110 кримінальних проваджень цієї категорії направлено до суду, майже кожне третє з яких слідчими прокуратури міста, і це також один з найкращих показників», – повідомив він.
 
Так, завдяки наполегливій роботі прокуратури міста перед судом за підозрою у вчиненні корупційних злочинів постали 2 голови сільрад, 2 депутати, 3 керівники вищих навчальних закладів, 55 працівників національної поліції, 2 податківця, адвокат, 3 митники, 4 посадовці міграційної служби та інші особи. До реальної міри покарання засуджено 6 обвинувачених.
 
Також триває розслідування щодо колишнього начальника Головного управління комунальної власності КМДА за фактами незаконного відчуження понад 300 комунальних об’єктів із задіянням у злочинних схемах фіктивних суб’єктів господарювання, чим заподіяно збитки на суму понад 500 млн грн. На 70 об’єктів накладено арешт.
 
Роман Говда зауважив, що прокуратура активно відстоювала і продовжує відстоювати інтереси держави та територіальної громади столиці у сфері захисту державного та комунального майна. Так, у цій сфері заявлено позовів на 1,5 млрд гривень, судами вже задоволено позовів на суму понад 560 млн грн.
 
За реагування прокуратури повернуто Урядову резиденцію «Межигір’я», льодовий палац «Авангард», приміщення музею «Бабин Яр», стадіон "Спартак". Спільно з Фондом держмайна та активом міста столична прокуратура через суд повертає приміщення Гостинного двору на Подолі.
 
Ефективними є кроки столичної прокуратури на захист прав дітей. Так, за позовами органів прокуратури міста Києва судами поставлено рішення про звільнення незаконно займаних приміщень дитячих дошкільних закладів загальною площею 1471 кв.м.
 
«Крім того, ми взяли на себе відповідальність та ініціювали повернення столичній громаді контрольних пакетів акцій товариств «Київенерго», «Київгаз» та «Київводоканал» вартістю 1,1 млрд грн, які незаконно за заниженою ціною були відчужені із комунальної власності», - наголосив прокурор.
 
У земельній сфері прокуратурою заявлено позовів на понад 900 млн грн., судами вже  задоволено позовів на 540 млн. грн. Реально повернуто у комунальну власність 26 га землі вартістю близько 760 млн грн. Зокрема повернуто сквер "Небесної сотні", території зелених зон, лісового та водного фонду міста.
 
У своєму виступі прокурор міста також наголосив на актуальності питання збереження об’єктів культурної спадщини.
 
«На території столиці численна кількість пам’яток архітектури перебуває в занедбаному стані. Наразі, прокуратура міста сформувала позитивну судову практику про зобов’язання укладати охоронні договори власників пам’яток за рішенням суду», - повідомив очільник столичної прокуратури.
 
Підсумовуючи виступ, прокурор міста Києва підкреслив, що прокуратура є відкритою для громади і завжди діє на захист її інтересів та поновлення прав.
 
Прес-служба прокуратури міста Києва
 
 
 
 
1.  ІНФОРМАЦІЯ прокурора міста Києва на пленарному засіданні Київської міської ради про результати діяльності органів прокуратури міста Києва відповідно до вимог статті 6 Закону України «Про прокуратуру».docx (50.33 KB)

кількість переглядів: 6182