13.11.2018

Прокуратура міста Києва спільно з Нацполіцією затримала учасників злочинної групи, які тримали у рабстві 94 людини (ФОТО)

    

Прокуратурою міста Києва спільно із столичним Управлінням по боротьбі з торгівлею людьми м. Києва затримано 13 учасників злочинної групи, які утримували в неволі 94 людини, примушуючи їх безоплатно працювати на найтяжчих роботах. 
 
Замовниками «живого товару» виявилася сімейна пара - громадянин Грузії і громадянка України – власники сільськогосподарського підприємства, розташованого в Одеської області.
 
Троє вербувальників на центральному залізничному вокзалі підшуковували для них потенційних жертв. Зловмисників цікавили переважно особи, що перебували у скрутних життєвих обставинах та не мали постійного місця проживання. Їм вони пропонували роботу із зарплатою 500 гривень в день, безкоштовне житло та харчування. Завербованих людей приводили до автомобілів, на яких потім доставляли на Одещину.
 
За кожну доставлену замовнику особу вербувальники отримували 500 грн.
 
По приїзду до місця призначення у завербованих робітників відбирали паспорти та мобільні телефони. Потім їх вселяли у барак, де у кожній кімнаті в нелюдських умовах та в антисанітарії проживали 15-20 людей, як чоловіки так і жінки. Працювати змушували безоплатно по 13 годин на добу на великих за площею полях. При цьому потерпілі постійно піддавалися фізичному та психологічному насильству з боку охоронців. Тих робітників, які відмовлялися працювати або намагались втекти, жорстко били.
 
За результатами кількамісячної оперативної розробки, проведеної столичною прокуратурою та Нацполіцією, членів злочинної групи вдалося встановити та затримати.
 
94 людини, які перебували у них в рабстві, вже звільнені. Найстаршому зі звільнених 67 років, наймолодшому – 14. З усіма потерпілими наразі працюють правоохоронці та лікарі. 
 
В межах слідства у зловмисників провели низку санкціонованих обшуків, у ході яких вилучили докази протиправної діяльності, велику кількість зброї та набоїв.
 
На сьогодні усім 13 затриманим оголошено підозру за ч. 3 ст. 149 КК України (Торгівля людьми) та обрано запобіжні заходи. Трьом фігурантам – у вигляді тримання під вартою без права на заставу, дев’ятьом – арешт із заставою, ще одній підозрюваній - цілодобовий домашній арешт.
 
Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.
  
 
 
 
 
Прес-служба прокуратури міста Києва
 

кількість переглядів: 5042