15.11.2018

Прокуратурою міста Києва спільно з СБУ та Нацполіцією знешкоджено небезпечну банду, причетну до низки резонансних злочинів на території столиці (ФОТО)

    

У Києві за процесуального керівництва столичної прокуратури за матеріалами Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України та Головного управління Нацполіції у м. Києві викрито та затримано членів небезпечної банди, які обґрунтовано підозрюються у вчиненні  щонайменше 8 резонансних злочинів у столиці, у тому числі з використанням реактивної противотанкової зброї, а також у незаконному постачанні та збуті боєприпасів та вибухових речовин.
 
До складу злочинного угрупування входило восьмеро осіб віком від 21 до 46 років, які мали навички поводження зі зброєю або досвід військової служби.
 
Згідно з матеріалами слідства, упродовж 2018 року члени банди вчинили у Києві низку озброєних нападів на підприємства та установи з метою перешкоджання їхній законній господарській діяльності.
 
Так, на рахунку цієї банди серія нападів на приміщення ПрАТ «ХК «Київміськбуд», які сталися у столиці у квітні поточного року, коли шляхом умисного підпалу та обстрілу із застосуванням реактивної протитанкової зброї (РПГ) були пошкоджені будівлі вказаного підприємства.
 
Крім того, членами вказаного злочинного угруповання упродовж червня-жовтня поточного року на замовлення невстановлених слідством осіб здійснено масштабні підпали торговельних павільйонів на вул. Декабристів та Срібнокільській, підпал 6 автомобілів на проспекті П. Григоренка та елітного автомобіля на бульварі Лесі Українки. Також, учасникам банди інкриміновано участь у рейдерському захопленні приватного підприємства, також вчиненого на замовлення фізичної особи.
 
У ході слідства, серед іншого, зібрано докази причетності організатора та інших членів банди до незаконного переміщення із зони проведення Операції об’єднаних сил на Сході України реактивних протитанкових гранатометів РПГ різних модифікацій з метою їх подальшого збуту.
 
Реалізація боєприпасів відбувалася шляхом облаштування «закладок» у лісопосадці на території однієї з областей. Географічні координати «закладок» надавалися покупцям після внесення ними оплати.
 
Так, в межах розслідування задокументовано факт збуту членами банди 10 реактивних протитанкових гранат РПГ-22 та РПГ-26.
 
За результатами проведення комплексу гласних та негласних слідчих (розшукових) дій вісім учасників банди, у тому числі її організатора, затримано.
 
В ході проведення обшуків у членів банди вилучено автоматичну вогнепальну зброю, 5 пістолетів, глушники до вогнепальної зброї, приціли, велику кількість набоїв, засоби зв’язку, банківські картки, наркотичні речовини та інші речові докази.
 
На сьогодні усім фігурантам оголошено про підозру, у тому числі у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 257 КК України (бандитизм), та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.
 
Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі.
 
Досудове слідство триває. 
 
 
 
 
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 4573