21.12.2018

Прокурор Києва Роман Говда прозвітував на сесії міської ради про результати роботи за 2018 рік

    

 
У четвер, 20 грудня 2018 року, прокурор міста Києва Роман Говда виступив на відкритому пленарному засіданні VII сесії Київської міської ради VIII скликання з інформацією про результати роботи органів столичної прокуратури у 2018 році, а також про стан розслідування кримінальних проваджень, що набули суспільного резонансу.
 
Як відзначив у своєму виступі Роман Говда, другий рік поспіль у столиці спостерігається зменшення кількості зареєстрованих кримінальних правопорушень. Так, з початку року обліковано близько 60 900 злочинів, а це на 12% менше, ніж у 2017. У тому числі на 10 % менше було скоєно тяжких і особливо тяжких злочинів (22 318 проти 24 891).
 
При цьому, як зауважив прокурор, простежується й зниження кількості окремих видів злочинів, зокрема на 15,5% менше вчинено злочинів проти власності (38 151 проти 45 138), на 30% менше вчинено грабежів (2 461 проти 3 484) і на 37% – розбійних нападів (302 проти 479).
 
Роман Говда також відмітив, що цьогоріч майже на третину знизилась кількість незаконних заволодінь транспортними засобами (1 031 проти 1 447, або 28,7%).
 
«Щодня у столиці зникає десь 3 автомобіля. Це немало. Однак, якщо порівнювати з минулими роками, коли ця цифра становила 10-12, то позитивна динаміка є. Лише цього року спільно з поліцією нам вдалося викрити кілька злочинних груп, що спеціалізувалися на угонах, у тому числі конкретних статусних моделей автомобілів», - закцентував Роман Говда.
 
При загальному зниженню кількості вчинених злочинів помітно зріст рівень їх розкриття. Так, цьогоріч на 16% більше скеровано обвинувальних актів до суду (8 607 проти 7 444). Всього ж було викрито 10 255 осіб, які вчинили кримінальні правопорушення (проти 9 067 у 2017 році).
 
Протягом 2018 року спільно з підрозділами СБУ розслідувано та направлено до суду 8 кримінальних проваджень щодо злочинів проти основ національної та громадської безпеки. Зокрема 2 – за фактами державної зради (ст. 111 КК України), 1 – за фактом публічних закликів до повалення конституційного ладу та захоплення влади (ст. 109), 2 – за фактами підготовки терористичних актів (ст. 258) та 3 – сприяння тероризму (ст. 2583 КК України).
 
Завдяки спільним зусиллям правоохоронних органів столиці викрито 23 організовані злочинні угруповання, у тому числі пов’язані з торгівлею людьми (2), бандитизмом (5), незаконним обігом наркотиків (5), у бюджетній сфері з корупційними зв’язками (2). Загальна кількість учасників викритих ОЗУ становить 115 осіб.
 
Завершено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт щодо учасників організованої групи з 10 осіб, які упродовж 2015-2017 років шляхом використання підроблених документів заволоділи 15 квартирами мешканців столиці.
 
Розслідувано та скеровано до суду обвинувальні акти щодо 9 учасників банди, які вчинили вбивство на замовлення та замах на вбивство.
 
Передано до суду кримінальне провадження щодо учасників організованої групи (загалом 4 особи), сформованої на етнічній основі, які із застосуванням холодної зброї та насильства вчиняли напади на таксистів з метою заволодіння транспортними засобами.
 
 
Прокурор міста Києва також повідомив про завершення слідства у низці кримінальних проваджень за фактами хабарництва в особливо великих розмірах.
 
 
Так, завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою начальника Центру асфальтобетонів та органічних в'яжучих ДП «Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П. Шульгіна» в одержанні неправомірної вигоди у сумі 650 тис. гривень.
 
 
Також завершено слідство відносно заступника директора Державного підприємства «Центральна учбово-тренувальна база по ковзанярському спорту «Льодовий стадіон», який вимагав та одержав 560 тис. гривен від представника ОСББ.
 
Крім того, у сфері протидії корупції упродовж поточного року районними судами міста Києва за участю прокурорів притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено адміністративне стягнення на 60 осіб, серед яких 8 депутатів місцевої ради, 21 держслужбовець, 12 посадовців публічного права, 18 поліцейських та 1 колишній суддя.
 
 
Роман Говда також зауважив, що крім протидії кримінальній злочинності, окрему увагу прокуратура приділяє захисту власності територіальної громади.
 
У поточному році скеровано до суду 6 кримінальних проваджень щодо 15 осіб, які обвинувачуються у заволодінні 21 комунального об’єкта нерухомості на суму понад 30,3 млн грн.
 
Крім того, ще у 5 провадженнях 16 особам повідомлено про підозру у заволодінні 46 комунальними об’єктами вартістю 71,6 млн грн.
 
За участі працівників органів столичної прокуратури вже постановлено вироки у 4,5 тисячах кримінальних проваджень. До покарання, що слід відбувати реально засуджено 1120 осіб, з них до покарання у виді позбавлення волі – 1005.
 
Прокуратура активно відстоювала і продовжує відстоювати інтереси держави та територіальної громади столиці у сфері захисту державного та комунального майна представницькими заходами.
 
Так, на цьому напрямі заявлено позовів на 2,2 млрд грн, задоволено судами на 1, 1 млрд грн. Реально виконано рішень на 1 млрд грн.
 
Безпосередньо територіальній громаді повернуто у власність пам’ятки архітектури національного значення на Подолі – колишні приміщення військового комісаріату площею 2 480 кв.м та вартістю майже 211 млн грн. Також громаді міста повернуто технічні приміщення фонтану «Хрещатик» вартістю понад 3,4 млн грн, лабораторний корпус по вул. Естонській вартістю 62 млн грн. Спільно з Фондом держмайна та за підтримки громадськості столична прокуратура через суд повернула приміщення Гостинного двору на Подолі.
 
Крім того, відновлено право власності держави на готельний комплекс «Феофанія», що розташований у Голосіївському районі міста Києва, вартістю більше 182 млн грн, а також на будівлю науково-виробничого комплексу «Банк Крові» вартістю понад 65 млн грн.
 
Прокурор міста зазначив, що у земельній сфері за результатами реагування прокуратури вдалося повернути земельні ділянки загальною вартістю понад 155 млн грн.
 
Завершуючи свій виступ Роман Говда висловив подяку депутатам міської ради та меру Києва за порозуміння і спільну роботу у напрямі протидії злочинності та захисту інтересів громади.
 
Прес-служба прокуратури міста Києва
 
 
 

кількість переглядів: 4100