22.12.2018

Валютні шахраї, які стріляли у поліцейських, постануть перед судом

    

За процесуального керівництва прокуратури міста Києва відділом розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ НП у м. Києві завершено досудове слідство відносно зловмисників, які під виглядом обміну валюти у фальшивому обмінному пункті заволодівали коштами громадян.
 
Загалом у вказаному кримінальному провадженні потерпілими визнано 19 осіб, яким спричинено збитків на загальну суму понад 20 млн. грн.  
 
Зловмисники брали в оренду приміщення, які мали запасний вихід, робили косметичний ремонт та облаштовували їх під пункти обміну валют для створення хибного враження у потерпілих. Надалі шахраї розміщували в інтернеті оголошення про обмін валют за вигідним курсом та чекали потенційних клієнтів. Як тільки громадянин передавав валюту «касиру», останній зникав із грошима через запасний вихід.
 
Правоохоронці затримали організатора цієї схеми, а також з одного зі спільників, у травні поточного року під час вчинення чергового злочину. Так, отримавши від клієнтів 10 тис. доларів США, зловмисники намагалися втекти через вікно, проте були вчасно викриті потерпілими. Незважаючи на те, що один із зловмисників під час втечі відкрив стрілянину у бік правоохоронців, обох шахраїв вдалося затримати «по гарячих слідах».
 
На сьогодні організатору злочину повідомлено про підозру у вчиненні 18 епізодів шахрайства. Його дії кваліфіковані за ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 190, ч. ч. 2, 3, 4 ст. 190, ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 186 КК України. Його спільнику за фактом останнього нападу - ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 186 та ст. 348 КК України. Обидва фігуранти наразі перебувають під вартою. Після ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, обвинувальний акт буде скеровано до суду.
 
Окремо зауважимо, що до вчинення шахрайських дій організатор залучав й інших осіб, в тому числі неповнолітніх. Вони допомагали шахраю орендувати необхідні для вчинення злочинів приміщення, облаштовувати їх під пункти обміну валют, а також виступали у ролі касирів.
 
На даний час встановлено причетність до вказаних правопорушень ще трьох осіб, обвинувальні акти відносно яких також скеровано до суду для розгляду по суті.
 
 
 
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 4297