22.01.2019

Київська прокуратура через суд зобов’язала будівельну компанію знести металеву споруду, яка загрожує руйнуванням Козацького будинку на Лук’янівці (ФОТО)

    

Київська місцева прокуратура №10 разом з прокуратурою міста Києва в апеляційному порядку відстояли рішення суду першої інстанції, яким будівельну компанію зобов’язано демонтувати металевий козирок, встановлений над дахом Козацького будинку, розташованого по вулиці Коперника, 7 на Лук’янівці.
 
Цей будинок наказом Головного управління охорони культурної спадщини  від 10 червня 2011 року включений до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.
 
Разом з тим, будівельна компанія, що звела багатоповерхівку на сусідній ділянці, одночасно збудувала над дахом будинку №7 металеву консоль ферму, яка створює загрозу його руйнуванню.
 
У 2016 році Департаментом культури КМДА видано припис щодо демонтажу вищевказаної конструкції. Однак, не дивлячись на законність та обґрунтованість припису відповідач вимоги припису не виконав, що і стало підставою для подачі даного позову.
 
За результатами розгляду позову судами першої та апеляційної інстанцій підтверджено законність вимог державного контролюючого органу. Як результат, будівельну компанію зобов’язано виконати вимоги припису та демонтувати металеву конструкцію, встановлену над дахом Козацького будинку, що створює загрозу руйнуванню щойно виявленому об’єкту культурної спадщини. Рішення суду вступило у законну силу.
 
Додатково повідомляємо, що наказом Міністерства культури України від 22 грудня 2018 року, будинок по вулиці Коперника, 7, як об’єкт культурної спадщини внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.
 
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 4255