14.06.2019

За позовом прокуратури Києва суд зобов’язав припинити будівельні роботи в урочищі Бичок на території Національного природного парку "Голосіївський"

     

За апеляційною скаргою прокуратури міста Києва постановою Північного апеляційного господарського суду скасовано рішення суду першої інстанції та задоволено позов прокурора щодо припинення будівельних робіт в урочищі Бичок, що входить до території Національного природного парку "Голосіївський", та звільнення його від незаконно розміщених споруд.
 
Як повідомлялося, Київрада у 2010 році уклала з  ТОВ «Авеста-Буд» договір оренди земельної ділянки площею понад 2,5 га та вартістю понад 62 млн. грн, розташованої на території урочища Бичок, для будівництва офісного комплексу з готелями, закладами громадського харчування, приміщеннями торговельно-розважального призначення і паркінгами, салонів з продажу автомобілів тощо.
 
Разом з тим, вказана територія є частиною Національного природного парку «Голосіївський», утвореного указом Президента України від 27.08.2007, де законом заборонена будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних об’єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням.
 
Попри це, товариством на території національного парку було розпочато роботи з будівництва автосалону з комплексом АЗК та здійснено вирубку особливо цінних порід дерев.
 
Захищаючи інтереси держави та територіальної громади прокуратура міста Києва в судовому порядку вимагала припинити забудову природно-заповідного фонду. Проте Господарським судом міста Києва у задоволенні позову прокурора було відмовлено.
 
Продовжуючи відстоювати свою правову позицію, прокуратура оскаржила це рішення в апеляційному порядку.
 
Суд апеляційної інстанції погодився з доводами прокурора, скасував незаконне рішення суду першої інстанції та зобов’язав відповідачів у справі усунути перешкоди в управлінні парком, припинити будівельні роботи та звільнити земельну ділянку від незаконно розміщених споруд.
 
Нагадаємо,  5 лютого 2019 року цей же суд скасував рішення Київради, яке дозволяло здавати в оренду дану земельну ділянку ТОВ «Авеста-Буд» під будівництво офісних комплексів із готелями, а у подільшому визнав незаконним і сам договір оренди.
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 3283