27.06.2019

Київська прокуратура не допустила незаконного стягнення з Укрзалізниці 2,4 млн гривень та повідомила про підозру організатору злочинної схеми

     

Київською місцевою прокуратурою №7 на підставі матеріалів ГУ СБ України в м. Києві та Київській області спільно з слідчими управління поліції в метрополітені ГУНП у м. Києві попереджено спричинення збитків АТ «Українська залізниця» на суму 2,4 млн. грн. та повідомлено про підозру директору приватного товариства у закінченому замаху на привласнення грошових коштів в особливо великих розмірах.
 
Слідством встановлено, що упродовж 2017 року за результатами проведення тендерної процедури закупівлі приватне підприємство зобов’язалось здійснити поставку екскаватора, який відповідає технічній специфікації та має бути 2017 року випуску, для потреб АТ «Українська залізниця» вартістю 2,7 млн. грн.
 
Однак, підозрюваний, з метою привласнення грошових коштів в особливо великих розмірах, здійснив поставку самостійно зібраного екскаватора, який не відповідає вимогам тендерної документації та технічній специфікації предмету закупівлі, та фактична вартість якого становить не більше 300 тис. грн.
 
У свою чергу, представники АТ «Українська залізниця» через невідповідність поставленого екскаватора вимогам тендерної документації та технічній специфікації предмету закупівлі не прийняли у товариства поставлений екскаватор.
 
З метою доведення свого злочинного умислу до завершення, представники комерційної структури перереєстрували товариство – переможця тендеру, та призначили директором підставну особу, необізнану про їх незаконну діяльність, і забезпечили прийняття судового рішення, яке зобов’язало АТ “Українська залізниця” прийняти екскаватор та перерахувати на користь приватного підприємства 2,7 млн. грн.
 
За результатами досудового розслідування матеріали відносно фіктивного засновника та директора товариства скеровано до суду за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 (фіктивне підприємництво) КК України для розгляду по суті. Дії організатора злочину кваліфіковано за ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України (закінчений замах на привласнення грошових коштів в особливо великих розмірах).
 
Крім того, забезпечено подання АТ “Українська залізниця” заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, що у подальшому унеможливить безпідставного стягнення з АТ “Українська залізниця” грошових коштів в сумі 2,4 млн. грн. – різниці між договірною та фактичною вартістю поставленого екскаватора.
 
У ході подальшого досудового розслідування буде надана правова оцінка діям всіх фігурантів даного провадження.
 
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 3386