16.07.2019

У Києві затримали шахраїв, які під час обміну валюти підкладали потерпілим підроблені кошти

    

Під процесуальним керівництвом прокуратури міста Києва слідчими відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ НП в м. Києві затримано трьох зловмисників, які під приводом обміну валюти заволоділи коштами громадянина у сумі 15 тис доларів США.
 
Шахраї підшуковували клієнтів, які бажали обміняти валюту, через інтернет сайт «www.finance.ua». Щоб зацікавити потенційних жертв зловмисники пропонували здійснити обмін валюти за курсом вищим, ніж середньо ринковий.
 
11.07.2019 під час зустрічі з потерпілим шахраї після отримання від останнього 15 тис. доларів США для обміну, передали взамін два поліетиленові пакунки із банкнотами по 200 гривень, зазначивши при цьому, що це упаковані банком грошові кошти у сумі 400 000 гривень.
Перевіривши зазначені банкноти потерпілий виявив, що лише незначна їх частина (близько 3 тисяч гривень) є справжніми, а решта – підробка.
 
Дізнавшись про шахрайство, чоловік одразу зателефонував до поліції. Завдяки тому, що потерпілий запам’ятав автомобіль, на якому пересувалися зловмисники, того ж дня учасників шахрайської оборудки вдалося встановити та затримати, а грошові кошти потерпілого вилучити.
 
На даний час зловмисникам оголошено підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України (заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненому у великих розмірах за попередньою змовою групою осіб).
 
Одному з затриманих, який зізнався у вчиненому та надав відповідні покази, судом обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.
Щодо двох інших чоловіків з’ясувалося, що на сьогодні вони є обвинуваченими у ще одному кримінальному провадженні за фактом вчинення 5 аналогічних злочинів. Обвинувальний акт наразі перебуває на розгляді у Шевченківському райсуді столиці.
 
Зважаючи на викладене, під час вирішення питання про обрання затриманим запобіжного заходу, прокурор орієнтував суд обрати їм тримання під вартою із заставою у сумі 1 млн гривень та 500 000 відповідно.
 
Шевченківський районний суд, задовольнивши клопотання прокурора в цілому, визначив підозрюваним у якості альтернативи заставу, значно меншу за розміром, ніж пропонував прокурор, а саме 153 тис. гривень та 96 тис. гривень.
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 3052