23.08.2019

Київською прокуратурою спільно з СБУ викрито схему заволодіння об’єктами нерухомості «ВТБ Банку» на суму майже 100 млн гривень

     

Київською місцевою прокуратурою N 7 спільно з ГУ КЗЕ СБУ викрито схему, за якою зловмисники заволоділи майном ПАТ «ВТБ  Банк», що знаходиться в управлінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, на суму майже 100 млн  гривень.
 
Так, директор приватного товариства, маючи на меті незаконне заволодіння та привласнення майна неплатоспроможного банку, залучив до злочинної схеми приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу. Останній, діючи за вказівкою організатора злочину, виготовив підроблені договори купівлі-продажу майна у ПАТ «ВТБ Банк», а саме 2 нежитлових приміщень у м. Харкові та 23 квартир у таунхаусі, розташованому у Голосіївському районі Києва.
 
На підставі підроблених документів зловмисникам вдалося  перереєструвати право власності на 11 об’єктів, завдавши збитки на суму близько 100 млн грн.
У ході досудового слідства зусиллями місцевої прокуратури та СБУ на всі об’єкти нерухомості, що стали предметом злочину, накладено арешт. Право власності на незаконно відчужені об’єкти фактично повернуто Фонду гарантування вкладів фізичних осіб  в особі ПАТ «ВТБ Банк». 
 
За результатами слідства 23.08.2019 директору товариства та «чорному нотаріусу» оголошено про підозри за  ч. 4 ст. 190 (заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене в особливо великих розмірах), ч. 4 ст.  358 (підроблення документів), ч. 3 ст. 365-2 (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги) КК України.
 
Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.
 
 
Прес-служба прокуратури Києва

кількість переглядів: 3343