23.09.2019

Учасники злочинної групи, які кілька років тримали у рабстві близько сотні людей, постануть перед судом

    

Під процесуальним керівництвом прокуратури міста Києва слідчими СУ ГУНП в місті Києві завершено досудове розслідування щодо 12 учасників злочинної групи, які кілька років утримували у неволі на Одещині біля сотні людей, примушуючи їх до тяжкої праці.
 
Як встановлено у ході досудового розслідування, замовниками «живого товару» виявилася сімейна пара - громадянин Грузії і громадянка України – власники сільськогосподарського підприємства, розташованого в Одеської області.
 
Упродовж 2015-2018 років на центральних залізничних вокзалах Києва, Одеси, Миколаєва та інших міст найняті ними вербувальники підшуковували осіб, які перебували в уразливому стані та не мали постійного місця проживання.
 
Зловмисники пропонували їм роботу неподалік Києва із зарплатою від 200 до 500 гривень в день, безкоштовне житло та харчування.
 
Однак, замість цього завербованих людей доставляли на Одещину, де по приїзду до місця призначення у завербованих робітників відбирали паспорти та мобільні телефони. Потім їх вселяли у барак, де у кожній кімнаті в нелюдських умовах проживали до 15-20 людей, як чоловіки так і жінки.
 
При цьому потерпілі постійно піддавалися фізичному та психологічному насильству з боку охоронців вказаних бараків. Робітників, які відмовлялися працювати або намагались втекти, жорстко били в присутності інших робітників задля недопущення таких інцидентів в подальшому.
За результатами кількамісячної оперативної розробки, проведеної столичною прокуратурою спільно з Нацполіцією, членів злочинної групи вдалося встановити та затримати.
 
Під час досудового розслідування встановлено 82 потерпілі особи.
 
На даний час у кримінальному провадженні потерпілими заявлено цивільні позови на загальну суму понад 2, 3 млн гривень.
 
На майно зловмисників накладено арешт, серед якого 12 автомобілів та 1 мільйон гривень, вилучених при проведенні обшуку за для можливості застосування конфіскації, як міри покарання та відшкодування завданої потерпілим шкоди у разі винесення обвинувального вироку.
 
На даний час завершено ознайомлення сторін з матеріалами кримінального провадження та обвинувальний акт спрямовано до Солом’янського районного суду.
 
Зловмисникам загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років із конфіскацією майна або без такої.
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 3111