27.09.2019

Рішення суду про повернення землі на Рибальскому острові вартістю 86 млн гривень набрало законної сили – Прокуратура

     

Рішення господарського суду Києва за позовом столичної прокуратури про повернення місту земельної ділянки площею понад 1,8 га та вартістю 86 млн. грн на Рибальському острові набрало законної сили.
 
Як повідомлялося раніше, у серпні цього року, органами прокуратури столиці спільно з ГУ БКОЗ СБ України у ході тривалої спецоперації задокументовано та припинено діяльність злочинної організації «чорних реєстраторів». Зловмисники упродовж 2017-2019 років з використанням підроблених документів та електронних ключів доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заволоділи земельними ділянками, житловими і нежитловими приміщеннями державної, комунальної та приватної форми власності на суму 1,5 млрд гривень.
 
З метою приховання протиправного походження цього майна учасники злочинної організації шляхом подання позовних заяв з використанням завідомо підроблених документів (договорів позики тощо), за сприяння суддів судових органів Донецької та Херсонської областей отримували позитивні рішення у цивільних справах, на підставі яких здійснювали реєстраційні дії відносно нерухомого майна.
 
На сьогодні 6 учасникам злочинної групи повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи.
 
Саме під час здійснення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні прокурорами було встановлено,  що в  жовтні 2017 року право власності на земельну ділянку, що розташована по вул. Електриків, 20-А у Подільському районі м. Києва, на підставі ухвали районного суду Донецької області перейшло до фізичної особи, яка у подальшому передала її до статутного капіталу приватного товариства.
 
У зв’язку з викладеним, прокурором було подано позов про витребування земельної ділянки на користь територіальної громади.
 
Господарський суд міста Києва погодився з доводами прокуратури та задовольнив позов у повному обсязі. 
 
Разом з тим, вказане рішення було оскаржено фізичною особою, яка не будучи стороною спору та діючи в інтересах фігурантів, стверджувала про порушення оскаржуваним рішенням її прав та обов’язків.
 
Зважаючи на те, що матеріалами справи та апеляційної скарги доводи фізичної особи про порушення її прав та обов’язків не підтверджено, прокуратура подала до суду клопотання до закриття апеляційного провадження, яке судом апеляційної інстанції задоволено.
 
Таким чином рішення про повернення столичній громаді земельної ділянки набрало законної сили та наразі вживаються заходи щодо його реального виконання.
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 3313