01.10.2019

Представники органів прокуратури, Державної кримінально-виконавчої служби України та Міністерства юстиції України взяли участь у навчально-практичному семінарі

    

30 вересня 2019 року проведено навчально-методичний семінар з питань застосування практики та положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод під час здійснення нагляду за додержанням законів щодо надання медичної допомоги затриманим, особам узятим під варту та засудженим, а також недопущення випадків необґрунтованого та тривалого тримання під вартою.
 
Участь у семінарі взяли керівники та прокурори Київських місцевих прокуратур, представники державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» та Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.
 
Семінар відкрив заступник прокурора міста Київ Андрій Андрєєв, який у своєму вступному слові звернув увагу на бездіяльність органів влади та їх посадових осіб, яка призводить до винесення Європейським судом з прав людини рішень про стягнення з Держави коштів у значних розмірах, що негативно висвітлює імідж України на міжнародній арені. Заступник прокурора висловив сподівання, що обговорення проблемних питань сприятиме усуненню порушень.
 
Далі, у форматі лекцій щодо проблемних питань застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод в діяльності прокурора, виступили старший викладач відділу підготовки прокурорів з процесуального керівництва та криміналістичного забезпечення досудового розслідування інституту спеціальної підготовки, кандидат юридичних наук Олег Баулін та провідний науковий співробітник відділу дослідження проблем прокурорської діяльності у сфері міжнародного права та впровадження практики Європейського суду з прав людини науково-дослідного інституту Дмитро Лотюк.
 
Лекцію про принципи проведення експертизи живих осіб з метою виявлення ушкоджень та їх судово-медичної-оцінки, прочитали заступник начальника Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи Володимир Юрченко Володимир та лікар судово-медичний експерт Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи, професор кафедри судової-медицини Олена Бабкіна.
 
Психолог Київського міського центру судово-психіатричної експеризи Світлана Лінник розповіла про можливості судово-психологічних (психіатричних) експертиз потерпілих внаслідок катування, нелюдського чи такого, принижує гідність.
 
Лікар лікувально-профілактичного відділу державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» Тетяна Дергач звернула увагу на наявні проблемні питання при наданні медичної та психіатричної допомоги затриманим, особам, узятим під варту та засудженим в умовах державної установи «Київський слідчий ізолятор».
 
Начальник відділу Генеральної прокуратури України Віталій Константинов, в свою чергу, звернув увагу на проблемні питання прокурорського нагляду за наданням медичної допомоги затриманим, особам, узятим під варту та засудженим. 
 
Семінар завершила загальна дискуссія, за результатами якої начальник відділу прокуратури міста Києва Олексій Науменко підвів підсумки семінару, висловивши сподівання на формування єдиного погляду та продуктивних спільних дій у напрямку застосування практики та положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод під час здійснення нагляду за додержанням законів щодо надання медичної допомоги затриманим, особам узятим під варту та засудженим, а також недопущення випадків необґрунтованого та тривалого тримання під вартою.
 
 
 
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 2929