30.01.2020

У прокуратурі міста Києва підведено підсумки роботи за 2019 рік

     

У четвер, 30 січня 2020 року, під головуванням виконувача обов’язків прокурора міста Києва Євгена Стояновського відбулася нарада, на якій обговорено результати роботи органів столичної прокуратури у 2019 році та визначено пріоритетні завдання на наступний період.
 
У роботі наради взяли участь заступник прокурора міста, керівники структурних підрозділів апарату столичної прокуратури, керівники та заступники керівників місцевих прокуратур.
 
Розпочинаючи нараду, Євген Стояновський відзначив позитивні результати, яких досягнуто органами столичної прокуратури у взаємодії з іншими правоохоронними органами.
 
Так, третій рік поспіль спостерігається стабільна тенденція до зниження рівня злочинності у місті. Зменшилась кількість умисних вбивств, тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі таких, що спричинили смерть потерпілих, а також  злочинів проти власності.
 
Протягом останніх трьох років найкращими по державі є результати роботи правоохоронних органів міста Києва з протидії організованій злочинності. У минулому році викрито 28 організованих злочинних груп.
 
Позитивної оцінки також заслуговує робота з розслідування умисних вбивств, рівень розкриття яких по місту збільшився з 93% до 96%.
 
За результатами представницької діяльності столичними прокурорами предʼявлено позовів на суму 971,4 млн гривень, судами задоволено – на 1,3 млрд гривень. За позовами прокуратури реально стягнуто 740 млн гривень. Поновлено права територіальної громади і держави на низку значущих для столиці об’єктів нерухомості та земельних ділянок.
 
Водночас, як відзначив виконувач обов’язків прокурора міста Києва, потребує активізації робота щодо виявлення та розслідування фактів незаконного використання бюджетних коштів та кримінальних правопорушень з ознаками корупції з фокусом на найтяжчі злочини цієї категорії.
 
«Щороку у столиці витрачаються мільярди гривень на реконструкцію та будівництво об’єктів інфраструктури і фінансування місцевих програм. При цьому якість та вартість робіт, прозорість тендерних закупівель ряду окремих об’єктів викликають обурення з боку громадськості та резонанс у ЗМІ. Ми повинні реагувати на такі порушення, розслідувати їх і притягувати винних осіб до відповідальності», наголосив Євген Стояновський.
 
Також, за словами виконувача обов’язки прокурора міста, потребує посилення робота із захисту державної та комунальної власності, зокрема розслідування випадків незаконного відчуження будівель і приміщень, які належать місту.
 
При цьому Євген Стояновський наголосив, що кінцевою метою протидії розкраданню бюджетних коштів та державного майна повинно стати відшкодування заподіяних злочинами збитків інтересам держави та міста.
 
На окремих проблемних питаннях у роботі прокуратури акцентував увагу заступник прокурора міста Києва Максим Бака.
 
Він наголосив на необхідності посилити роботу з розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів, вчинених у банківській сфері, а також з протидії нарко- та кіберзлочинності.
 
Актуальними напрямками роботи також залишаються заходи з протидії незаконним гральним закладам та нелегальним АЗС.
 
«Завдання правоохоронних органів не лише розслідувати такі злочини, а й вживати заходи для недопущення відновлення їх протиправної діяльності. Водночас, слід не забувати про недопущення втручання у господарську діяльність, тиску на бізнес», наголосив Максим Бака.
 
Він також зауважив, що не менш важливим напрямком роботи є розслідування легалізації доходів, одержаних від протиправної діяльності.
 
«Злочинець не повинен отримувати зиск від вчиненого злочину. Тому зусилля слідчих та процесуальних керівників мають спрямовуватись на визначення ланцюгів легалізації коштів та майна, здобутих злочинним шляхом, у першу чергу для подальшого застосування спеціальної конфіскації», зазначив заступник прокурора міста Києва.
 
Під час наради також заслухано звіти окремих керівників місцевих прокуратур щодо роботи очолюваних ними колективів.
 
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 3204