05.02.2020

Столична прокуратура повідомила про підозру колишнім чиновникам у незаконному привласненні прав на «Автоматизовану систему ведення земельного кадастру» КМДА

             

Київською місцевою прокуратурою № 10 за результатами досудового розслідування, проведеного спільно з Нацполіцією та СБУ, повідомлено про підозру колишньому заступнику директора Департаменту земельних ресурсів КМДА та колишньому начальнику відділу КП «Київський інститут земельних відносин» в умисному порушенні авторського права та вчиненні шахрайських дій, що завдало територіальній громаді міста Києва матеріальної шкоди у великому розмірі.
 
Установлено, що починаючи з 1999 року з метою ведення Київського міського земельного кадастру Головним управлінням земельних ресурсів КМДА за кошти міського бюджету створювалась та удосконалювалась “Автоматизована система ведення державного земельного кадастру“ («ПК Кадастр»). Вказана система дотепер використовується Департаментом земельних ресурсів КМДА, як правонаступником Головного управління земельних ресурсів.
 
Вищезазначені службові особи, достовірно знаючи про те, що на створення та модернізацію системи з бюджету виділялись значні суми коштів, протиправно зареєстрували за собою виключні авторські, у тому числі майнові  права на вказану  компьютерну програму.
 
Надалі, ввівши в оману директора КП «Київський інститут земельних відносин», зазначені службові особи уклали із вказаним комунальним підприємством ліцензійний договір про надання невиключного права на використання «ПК Кадастр», за яким незаконно отримали від комунального підприємства грошові кошти у вигляді  авторської винагороди (роялті) в сумі понад 4,3 млн. грн.
 
Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 4 ст. 190 та ч. 3 ст. 176 КК України. За вчинене їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Під час досудового розслідування ліцензійні договори, за якими підозрювані систематично отримували від комунального підприємства незаконну винагороду, розірвано.
 
Крім того, Департаментом земельних ресурсів КМДА наразі вирішується питання щодо захисту порушеного права інтелектуальної власності в судовому порядку.
 
Прес-служба прокуратури міста Києва
 

кількість переглядів: 2966