02.03.2020

Столичні правоохоронці у ході спецоперації вилучили у наркоторговців психотропних речовин та прекурсорів на суму понад 110 млн гривень (ФОТО)

                 

Завдяки спільній скоординованій роботі прокуратури міста Києва, слідчих та оперативних підрозділів ГУ НП у м. Києві та ГУ НП в Чернігівській області, кіберполіції, карного розшуку та Департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції України проведено масштабну спецоперацію із затримання учасників міжрегіонального наркоугруповання, які причетні до незаконного перевезення, виготовлення та збуту наркотичних та психотропних речовин у особливо великих розмірах.
 
Спецоперація із припинення діяльності злочинної групи розпочалася 29 лютого 2020 року на території кількох регіонів України. У ході її проведення перекрито канали постачання наркотиків до столиці та ліквідовано потужну нарколабораторію із виготовлення так званих «дизайнерських наркотиків», які відносяться до групи синтетичних наркотиків (солі) та амфетаміну.
 
Одночасно припинено діяльність двох інтернет-магазинів із продажу наркотиків, створених на інтернет-платформах оголошень та месенджерів.
 
У межах спецоперації 29 лютого та 1 березня 2020 року проведено близько 20 санкціонованих обшуків за адресами мешкання причетних осіб, у їхніх автомобілях, а також в нарколабораторії, розташованій на території міста Чернігів.
 
За інформацією слідства, потужності лабораторії дозволяли виготовляти до 25 кг психотропних речовин щотижня. Виготовлений «товар» реалізовувався оптовим покупцям за ціною 1 тис. доларів США за кілограм. Останні у свою чергу збували «психотропи» дрібним споживачам за ціною у 4 тис. доларів США за кілограм.
 
Під час слідчих дій вилучено обладнання для масового виготовлення синтетичних наркотиків (солей) та амфетаміну, 35 кг солі, близько 28 тисяч таблеток екстазі, понад 3, 7 тисяч «марок», понад 5 кг марихуани, 1,6 кг альфа PVP, близько 1,7 кг амфетаміну, 2 кг псевдоефедрину, 50 гр кокаїну та у значних об’ємах МДМА, метадон, мефедрон тощо.
 
Загальна вага вилучених наркотичних, психотропних речовин та прекурсорів становить понад 2 тонни. Вартість вилученого, за попередніми підрахунками, складає 110 млн гривень.
 
Також вилучено комп’ютерне обладнання, гаджети, банківські картки, 3 автомобіля преміум класу, «чорнові» записи про кількість збутих наркотиків та інформацію про рух грошових коштів на банківських рахунках зловмисників, у тому числі про розрахунки у криптовалюті —  біткоїнами.
 
На теперішній час у порядку ст. 208 КПК України затримано 7 осіб, серед яких організатор, реалізатори та особи, які забезпечували діяльність нарколабораторії.
 
Вказаним особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 2, 3 ст. 307 Кримінального кодексу України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, вчинені організованою групою). Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.
 
Санкція статті передбачає від 9 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Слідчі дії тривають.
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 3363