24.03.2020

Постали перед судом четверо аферистів, які привласнювали та перепродавали квартири киян та громади

   

Прокуратура міста Києва скерувала до суду обвинувальний акт відносно чотирьох учасників злочинної групи, які займалися незаконним відчуженням та перепродажем об’єктів комунальної та приватної власності.
 
Як установлено досудовим розслідуванням, упродовж 2016-2017 років підозрювані за підробленими документами незаконно заволоділи п’ятьма житловими приміщеннями у різних районах столиці.
 
Так, отримавши інформацію про смерть власників житла (зазвичай самотніх пенсіонерів), шахраї виготовляли підроблені договори купівлі-продажу квартири та на підставі цих документів переоформлювали право власності на підставних осіб.
 
У трьох епізодах потерпілі дізналися про незаконне відчуження майна під час оформлення спадщини. Ще два епізоди заволодіння квартирами комунальної власності правоохоронці встановили слідчим шляхом.
 
Загальна сума збитків становить понад 5 млн гривень.
 
За результатами досудового слідства установлена причетність до злочину 4 зловмисників. Один із них  - раніше судимий за розбій мешканець Київської області, який з  2010 року перебував у розшуку.
 
Учасникам злочинної схеми оголошено підозри у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3, 4 ст. 358 (Підроблення документів та використання завідомо підроблених документів), ч. 4 ст. 190 (заволодіння чужим майном, вчинене у особливо великих розмірах, за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 205-1 (умисне подання документів, які місять завідомо неправдиві відомості, державному реєстратору), ч. 3 ст. 209 (вчинення дій, спрямованих на приховання чи маскування незаконного  походження майна  в особливо великих розмірах, одержаного внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів) Кримінального кодексу України.
 
Санкціями статей передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.
 
На незаконно відчужені квартири накладено арешт з метою недопущення їх подальшого незаконного продажу.
 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось СУ ГУ НП в м. Києві за оперативного супроводження управління карного розшуку столичної поліції під процесуальним керівництвом прокуратури міста Києва.
 
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 2721