25.04.2020

У Києві викрили масштабну схему переправлення немовлят за кордон під прикриттям сурогатного материнства

Київською місцевою прокуратурою № 6 спільно із працівниками Національної поліції України за результатами тривалої спецоперації припинено діяльність групи осіб, які під прикриттям програми сурогатного материнства за грошову винагороду здійснювали переміщення новонароджених дітей за кордон (ч. 2 ст. 149 КК України).

Згідно з матеріалами слідства, до організації схеми причетні керівники однієї з столичних медичних клінік, що надає послуги у сфері репродуктивної медицини, а також група осіб, які підшуковували в Україні жінок для оформлення фіктивних шлюбів з іноземцями та участі у програмах сурогатного материнства.

Загальний розмір грошової винагороди, яку отримували учасники оборудки, складав близько 50 тис. доларів США, з яких плата за організацію штучного запліднення становила 15 тис. доларів США, послуги щодо фіктивного одруження з іноземцями від 1000 - 1500 доларів США.

24.04.2020 в межах спецоперації за адресами мешкання фігурантів, офісів, клініки та в автомобілях проведено 11 обшуків, в ході яких вилучено медичну документацію, паспорти громадян України та завірені копії паспортів громадян іноземних країн, довіреності щодо представництва інтересів, інші документи, грошові кошти, ноутбуки, мобільні телефони, чорнові записи та флеш носії.

У ході слідчих дій також були встановлені адреси квартир, де утримувалися новонароджені діти до вирішення питання про їх переміщення через кордон.

Так, у квартирі хостельного типу на території Солом’янського району столиці правоохоронці виявили 5 новонароджених дітей віком від 2 до 6 тижнів, які перебували під наглядом двох жінок та чоловіка.

Після оформлення відповідних актів працівниками ювенальної превенції немовлят доправили до дитячих лікарень міста Києва.

На теперішній час триває систематизація та аналіз вилученої документації. Проводяться заходи щодо перевірки близько 140 громадян іноземних країн на причетність до переміщення новонароджених дітей за кордон в порушення чинного законодавства.

Слідчі дії здійснюються слідчими СВ Печерського УП ГУНП у м. Києві під процесуальним керівництвом групи прокурорів, у тому числі ювенальних, Київської міської прокуратури № 6, за участі співробітників відділу БЗПТЛ ГУНП у м. Києві та управління карного розшуку ГУНП у м. Києві.

Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 3685