17.06.2020

Повідомлено про підозру російському неонацисту, затриманому у Києві (ФОТО)

                

За погодження прокуратури міста Києва повідомлено про підозру громадянину Російської Федерації – керівнику неонацистського радикального осередку, затриманому у Києві у ході спільної операції органів прокуратури України та СБУ.
 
За даними слідства, з грудня 2019 року вказаний громадянин РФ, який з 2014 року проживає у м. Києві, займався виготовленням та розповсюдженням літератури із закликами до вчинення терористичних актів, масових вбивств, насильства відносно емігрантів тощо.
 
Затриманий є послідовником ідеології австралійського терориста Брентона Тарранта, який пропагує етнічний і культурний геноцид. Для популяризації таких поглядів затриманий разом зі спільниками, особи яких наразі встановлюються, виготовляв та збував видання його авторства, а також нацистську символіку.
 
У ході проведення контролю за вчиненням злочину правоохоронці провели оперативну закупку примірників такої літератури та встановили факт збуту таких матеріалів через телеграм-канали та закриті спільноти у соціальних мережах.
 
У ході обшуків, проведених 16.06.2020 за адресою проживання затриманого вилучено примірники нацистських та екстремістської творів, прапори «Третього рейху», комп’ютери, з яких відбувалося адміністрування спільнот у соціальних мережах та чеки на доставку забороненої літератури із-за кордону. Крім того, у ході обшуків у затриманого вилучили корпус гранати ВОГ-17 без підривника, споряджений зарядом вибухової речовини А-ІХ-1 та уніфікованим запалом УЗРГМ-2, який відноситься до бойових припасів, при поєднанні яких отримується повністю споряджений та готовий до використання саморобний вибуховий пристрій,
 
Наразі за погодження прокуратури міста затриманій особі повідомлено про підозру за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 258-2 (розповсюдження та зберігання з метою розповсюдження матеріалів з публічними закликами до вчинення терористичних актів), ч. 1 ст. 263 (зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу) КК України.
 
До суду скеровано клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
 
Слідчі дії тривають.
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 2870