24.06.2020

Затримано членів злочинної групи, які виманювали у потерпілих гроші під приводом повернення викраденого майна (ФОТО)

                      

Київською місцевою прокуратурою № 7 спільно з ДВБ Нацполіції України та Подільським УП ГУНП у місті Києві за результатами тривалої спецоперації викрито та затримано п’ятьох учасників організованої злочинної групи, які налагодили схему системного протиправного заволодіння грошовими коштами громадян під виглядом повернення викраденого у них майна (ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 190 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, організував та очолив злочинну групу 37-річний раніше судимий мешканець Запорізької області, який особисто підібрав її учасників з числа своїх знайомих та членів сім’ї. Усі учасники злочинної групи є мешканцями м. Запоріжжя, двоє з них також мають судимості. Організатор розподіляв між учасниками групи ролі, забезпечував засобами конспірації та встановлював час і місце вчинення злочинів.
 
Так, використовуючи інформацію, внесену до інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», зловмисники здійснювали пошук громадян, які звертались по спецлінії «102» з приводу викрадення в них особистих речей на території м. Києва, м. Львова, м. Одеси, м. Дніпра та інших регіонів держави, зокрема щодо крадіжок мобільних телефонів, велосипедів, цінних речей тощо.
 
Відомості про потерпілих та їхні контакти зловмисники отримували від колишнього працівника ГУ НП в Запорізькій області.
 
Надалі у ході телефонних розмов з потерпілими учасники злочинної групи пропонували останнім викупити викрадені речі, перерахувавши гроші на карткові рахунки чи номери мобільних телефонів. Сума коштів, які зловмисники вимагали нібито за повернення майна, коливалась від 3 до 13 тис. грн.
 
Коли потерпілий прибував у визначене місце, шахраї змінювали умови зустрічі, наполягаючи на перерахунку грошей перед передачею викрадених речей. Після підтвердження інформації про надходження коштів, зловмисники вимикали свої телефони, а sim-картки знищували.  Отримані від потерпілих гроші, шахраї знімали через банкомати та розподіляли між собою.
 
За даними слідства, щодня зловмисники здійснювали від 5 до 15 дзвінків потерпілим. На теперішній час встановлено 12 осіб, які постраждали від злочинної схеми.
 
У вівторок, 22 червня 2020 року, на території м. Запоріжжя правоохоронцями затримано організатора та одного з активних учасників групи безпосередньо під час здійснення чергової афери. Надалі були затримані ще 3 співучасників злочинів.
 
За місцем проживання затриманих проведено обшуки, під час яких вилучено грошові кошти, мобільні термінали, Sim-картки кількох операторів мобільного зв’язку, рамки від вже використаних Sim-карток з абонентськими номерами, комп’ютерну техніку, банківські картки, наркотичні засоби та інші речові докази.
 
Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.
 
Прокурорами Київської місцевої прокуратури № 7 спільно з працівниками Київського міського управління ДВБ НП України вживаються заходи щодо встановлення осіб, які здійснювали безпосереднє втручання в роботу інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України».
 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.
 
Санкція статті передбачає від 5 до 12 років позбавлення волі.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 3216