29.07.2020

Затримано осіб, причетних до вчинення терористичних актів на території Києва (ФОТО)

                   

У середу, 29 липня 2020 року, у прокуратурі міста Києва відбувся спільний брифінг очільника столичної прокуратури Олега Кіпера та начальника ГУ НП в м. Києві Андрія Крищенко щодо затримання осіб, які обґрунтовано підозрюються у вчиненні терористичних актів на території міста Києва шляхом застосування саморобних вибухових пристроїв.
 
Як повідомив прокурор міста Києва Олег Кіпер, упродовж липня 2020 року у столиці сталася низка резонансних подій, пов’язаних з вибухами невстановлених пристроїв у громадських місцях, а також виявлення небезпечних предметів, схожих на саморобні вибухові пристрої.
 
Перший випадок стався увечері 17 липня у Шевченківському районі столиці. Біля станції метро «Шулявська» у сміттєвій урні вибухнув невідомий пристрій, уламки якого поранили трьох людей.
 
Надалі, 20 липня працівники сміттєпереробного підприємства на території Дарницького району виявили у пакеті саморобний вибуховий пристрій.
 
Також, 21 липня, до поліції надійшло анонімне повідомлення про те, що біля станції метро «Мінська» між двома автомобілями знаходиться саморобний вибуховий пристрій. Вибухотехніки знайшли його та знешкодили.
 
Крім того, зранку 27 липня у під’їзді будинку по вул. Нижній Вал біля сміттєпроводу здетонував ще один саморобний вибуховий пристрій, у результаті чого пошкоджено вікна на сходових майданчиках двох поверхів.
 
У двох із зазначених випадків на місці події були знайдені записки від невідомих осіб з погрозами вибухів та вимогами перерахувати на електронний гаманець 50 біткоїнів, що у грошовому еквіваленті становить суму близько 500 тис. доларів США.
 
Крім того, з’ясувалося, що використані зловмисниками саморобні вибухові пристрої мають подібний механізм, а до їх виготовлення можуть бути причетні одні й ті самі особи.
 
«Враховуючи викладене, прокуратурою міста було прийнято рішення про об’єднання розпочатих кримінальних проваджень в одне. Подальше розслідування було доручено ГУ СБУ в м. Києві та Київській області за статтею 258 КК України «Терористичний акт». І за результатами масштабної роботи, проведеної силами всіх правоохоронних органів столиці, вдалося встановити осіб, причетних до вчинення терористичних актів», -  повідомив Олег Кіпер.
 
27 липня у ході спецоперації  були затримані двоє чоловіків 1960 та 1961 р.н., мешканці міста Києва. Один з них раніше був засуджений за замах на вбивство, поєднаний із застосуванням саморобного вибухового пристрою.
 
Як зазначив начальник столичної поліції Андрій Крищенко, під час обшуків у затриманих вилучили предмети та речовини, які можуть використовуватися для виготовлення вибухівки, пристрої для роботи з платами та радіокерування, десятки мобільних телефонів та стартових пакетів, інструкції для виготовлення вибухової речовини та інші речові докази.
 
Наразі вказаним особам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 258, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 258, ч. 2 ст. 258 КК України.
 
До суду скеровано клопотання про обрання запобіжних заходів у виглядів тримання під вартою.
 
Підсумовуючи виступи керівників правоохоронних органів, прокурор міста Києва Олег Кіпер наголосив, що наразі продовжуються спільні заходи для розкриття обставин цих злочинів та встановлення інших осіб, які можуть бути причетними до їх вчинення.
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 2791