31.08.2020

Екс-директор КП підозрюється у незаконних виплатах 3,1 млн грн авторської винагороди за земельний кадастр

                  

Київською місцевою прокуратурою № 10 повідомлено про підозру колишньому директору КП «Київський інститут земельних відносин» за фактом службової недбалості, що спричинила збитки на суму понад 3,1 млн гривень (ч. 2 ст. 367 КК України).
 
Установлено, що починаючи з 1999 року з метою ведення Київського міського земельного кадастру Головним управлінням земельних ресурсів КМДА за кошти міського бюджету створювалась та удосконалювалась «Автоматизована система ведення державного земельного кадастру» («ПК Кадастр»). Вказана система дотепер використовується Департаментом земельних ресурсів КМДА, як правонаступником Головного управління земельних ресурсів.
 
Відповідно до укладеного ліцензійного договору протягом 12 років за використання автоматизованої системи програмного комплексу «Кадастр» з бюджету підприємства у якості авторської винагороди (роялті) сплачувалися кошти фізичним особам, які зареєстрували за собою виключні авторські права на вказану програму.
 
Однак, як встановлено досудовим розслідуванням, вказана автоматизована система була створена під час спільної діяльності Центру державного земельного кадастру при Державному комітеті із земельних ресурсів України та Київського міського управління земельних ресурсів та закріплена на праві оперативного управління за Департаментом земельних ресурсів.
 
В результаті неправомірних виплат авторської винагороди комунальному підприємству «Київський інститут земельних відносин» за вказаний період спричинено матеріальну шкоду у розмірі понад 3,1 млн гривень.
 
Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу та накладення арешту на майно з метою забезпечення відшкодування завданої підприємству шкоди.
 
Зазначимо, що  у ході досудового розслідування ліцензійні договори, за якими незаконно сплачувалася авторська винагорода, розірвано.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Прес-служба прокуратури міста Києва

кількість переглядів: 2728