26.10.2020

У Києві через порушення на виборах розпочато 6 кримінальних проваджень

           

У неділю, 25 жовтня 2020 року, органами столичної прокуратури спільно із столичною поліцією здійснювався нагляд за дотриманням законодавства під час проведення місцевих виборів.
 
Так, упродовж вчорашньої доби надійшло 587 повідомлень про можливі порушення, пов’язані з виборчим процесом.
 
Загалом, процес голосування пройшов без грубих порушень. Однак не обійшлося без винятків.
 
Так, у Святошинському районі столиці зафіксовано спробу ввезення понад 130 жителів Житомирської області до виборчих дільниць. У ході першочергових слідчих дій встановлено та затримано 43-річну мешканку Житомира, яка організувала підвіз громадян.
 
Крім того, у Деснянському районі столиці зафіксовано випадок підкупу громадян поруч із виборчою дільницею. У зв’язку з цим затримано спостерігача від депутата, який  обіцяв перерахунок коштів на банківські картки виборців за їх «голос» на користь конкретного кандидата.
 
За вказаними фактами відкриті кримінальні провадження за ч. 4 ст.160 (Підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму) КК України.
 
Ще 4 кримінальних провадження розпочато за фактами самоправства та вчинення хуліганських дій на виборчих дільницях у Печерському, Шевченківському та Оболонському районах (ст. 356, ст. 296 КК України).
 
Інші повідомлення про можливі порушення, пов’язані з виборчим процесом стосувались проведення незаконної агітації (191 факт), фотографування бюлетенів (14 фактів), спроби підкупу виборців (9), псування інформаційних матеріалів (5), незаконних дій з бюлетенем (5) тощо.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2746