27.10.2020

Компанію-дистриб’ютор підозрюють у заволодінні 25 млн гривень державних коштів на поставках медичних виробів

               

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури 27 жовтня 2020 року повідомлено про підозру службовим особам підприємства-дистриб’ютора, які шляхом завищення цін на медичні вироби заволоділи коштами державних та комунальних медичних закладів України  на суму понад 25 млн гривень (ч. 5 ст. 191 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, починаючи з 2015 року, службові особи вказаної компанії з метою отримання надприбутків від продажу медичних виробів, що використовуються для складних кардіологічних операцій,  підміняли оригінальні документи виробника на підроблені, зазначаючи при цьому завищену вартість товарів, а продавцем – іншу іноземну компанію.
 
При цьому вартість окремих медичних виробів (стентів, катетерів тощо) завищувалась у 2-3 рази. 
 
Таким чином, службові особи штучно завищували ціни на медичні вироби, які до березня 2019 року були контрольованими державою та передбачали граничну надбавку до закупівельної ціни не вище ніж 10 %.
 
Для надання вигляду законності своєї діяльності представники компанії застосовували вказану надбавку до вже завищених цін, зазначених у підроблених ввізних документах, та надалі реалізовували медичні вироби на відкритих конкурсних торгах закладам охорони здоров’я України у Києві, Одесі, Херсоні, Львові, Полтаві, Вінниці та Хмельницькому.
 
Збитки, завдані державному та місцевим бюджетам, експерти оцінили у понад 25 млн гривень.
 
Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.
 
Викрито злочинну схему прокурорами спільно Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у м. Києві, та оперативними підрозділами ГУ ДФС у м. Києві.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 3052