18.11.2020

У Києві викрито схему розкрадання чиновниками 4 млн грн бюджетних коштів при реалізації соціальних проектів

                                          

Київською місцевою прокуратурою № 7 спільно з СВ Подільського УП ГУ НП у м. Києві за матеріалами та оперативним супроводом Управління стратегічних розслідувань в м. Києві Департаменту стратегічних розслідувань НП України повідомлено про підозру чотирьом учасникам організованої групи, діяльність яких була спрямована на заволодіння бюджетними коштами під час реалізації проектів та проведення заходів за кошти місцевого бюджету міста Києва у 2018-2019 роках.
 
За даними слідства, організували злочинну схему діючий директор КУ «Київський молодіжний центр» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), колишній заступник директора зазначеної установи та двоє співучасників.
 
До вказаної схеми були залучені суб’єкти господарювання з ознаками фіктивності, на рахунки яких безпідставно перераховувались кошти з місцевого бюджету за нібито надані послуги з проведення заходів, які фактично не надавалися або надавалися за рахунок коштів приватних осіб.
 
Йдеться, зокрема, про інформаційно-просвітницькі, розважальні акції для молоді, військово-патріотичні акції, заходи з популяризації здорового способу життя тощо. У подальшому через підконтрольні субʼєкти господарювання здійснювалося обготівкування грошових коштів.
 
Загальна сума спричинених збитків місцевому бюджету становить понад 4 млн гривень.
 
Дії учасників організованої групи кваліфіковано за ч. 5 ст 191 КК України та ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України як заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене повторно, у складі організованої групи, у великих та особливо великих розмірах та пособництво у такому заволодінні.
 
Наразі вирішується питання щодо обрання відносно підозрюваних запобіжних заходів.
 
Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2499