29.12.2020

У Києві викрито діяльність міжрегіонального наркоугрупування – вартість вилученого сягає 35 млн гривень (ФОТО)

                                                                        

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито та припинено діяльність злочинної групи, яка займалась виготовленням та збутом наркотичних засобів та психотропних речовин у особливо великих розмірах на території міста Києва та всієї країни (ч.ч. 2, 3 ст. 307 КК України).
 
У ході досудового розслідування встановлено, що наркобізнес організували троє киян, залучивши до незаконної діяльності інших осіб, які володіли основними знаннями в області хімії, необхідними для виготовлення психотропних речовин та працювали у нарколабораторіях, які були облаштовані на території столичного регіону.
 
Потужність обладнаних нарколабораторій дозволяла фігурантам виготовляти протягом доби близько 1 кг психотропних речовин.
 
Виготовлену «продукцію» збували за допомогою власного інтернет-магазину у месенджері «Телеграм» виключно оптовими партіями через поштові відділення популярного логістичного сервісу, у якому працювали два члена угруповання, та таємно від інших працівників здійснювали відправлення «товару». Всі розрахунки здійснювалися виключно у криптовалюті.
 
Отриманий прибуток «відмивався» шляхом обготівкування коштів через електроні гаманці.
 
У ході відпрацювання оперативної інформації правоохоронцями проведено 28 санкціонованих судом обшуків у лабораторії, приміщеннях облаштованих для фасування та зберігання виготовлених речовин, а також у помешканнях учасників групи та в їх автомобілях.
 
Усього під час обшуків вилучено понад 110 л прекурсорів, 200 л психотропної речовини у рідкому вигляді, 26,5 кг психотропних речовин та наркотичних засобів, серед яких близько 20 кг Альфа PVP, 244 пігулки «Екстазі», понад 140 г канабісу, 5 пакетів псилоцибінових грибів, 5 ампул трамадолу, 6 пластин метадону, та понад 40 одиниць різного лабораторного обладнання.
 
Також вилучено предмети схожі на вогнепальну зброю, магазини та набої до них, гранати, гранатомет, холодну зброю, 2 радіостанції, 4 автомобілі, якими користувалися члени злочинного групування та грошові кошти в сумі 113 тис. доларів США, 31 тис. грн., іншу іноземну валюту у незначній кількості (франки, фунти стерлінгів, євро) та 2 банківські картки.
 
За попередніми оцінками вартість вилучених речовин складає близько 35 млн гривень.
 
8 особам повідомлено про підозру у вчиненні вказаних кримінальних правопорушень.
 
Крім того правоохоронцями у рамках інших кримінальних проваджень проведено обшуки у 23 регіонах України з метою виявлення наркоугруповувань, які закупляли «товар» у вищевказаної групи осіб, та займалися його роздрібним збутом.
 
Наразі за клопотанням столичної прокуратури Шевченківським районним судом міста Києва відносно 6 підозрюваних обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, та у вигляді цілодобового домашнього арешту для 2 підозрюваних, які надали показання, що допомогли викриттю злочинного угрупування.
 
Викриття злочинної діяльності здійснювалося прокурорами спільно з  працівниками Департаменту боротьби з наркозлочинністю Національної поліції України, слідчими СУ ГУ НП у м. Києві, за підтримки Департаменту кіберполіції, та оперативного супроводження підрозділів Нацполіції.  
 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, по вилученому призначені експертизи, встановлюються інші особи, які могли бути причетними до незаконної діяльності.
    
Пресслужба Київської міської прокуратури
 

кількість переглядів: 3242