25.01.2021

Прокуратура вимагає повернути місту земельну ділянку вартістю 60 млн грн, яку передано в оренду поза конкурсною процедурою

                                                                 

Київська міська прокуратура вимагає в суді повернення територіальній громаді земельної ділянки площею 2 га та вартістю 60 млн грн на перетині вул. Теодора Драйзера та Електротехнічної у Деснянському районі м. Києва.
 
Установлено, що Київською міською радою без проведення земельних торгів надано приватному підприємству земельну ділянку для будівництва, обслуговування та експлуатації торговельного центру та торговельного майданчика у зв’язку з наявністю у нього на праві власності самочинно збудованого нерухомого майна загальною площею 1 000 кв. м.
 
При цьому, площа земельної ділянки, яка надана підприємству в оренду, перевищує площу нерухомого майна, яке на ній розташоване, більш ніж у 20 разів.
 
Водночас, відповідно до вимог чинного законодавства для отримання в оренду земельної ділянки комунальної власності у розмірах, що значно перевищують площу належного підприємству нерухомого майна, для нового будівництва, передбачено проведення земельних торгів у порядку, визначеному земельним законодавством.
 
Таким чином, передача спірної земельної ділянки в оренду без проведення земельних торгів порушує інтереси держави, які полягають у втраті можливості отримати територіальною громадою міста максимально великий розмір орендної плати за використання земельної ділянки у разі продажу права оренди на конкурентних засадах.
 
З огляду на вказане, Київська міська прокуратура звернулася до господарського суду м. Києва з позовом про визнання незаконним та скасування рішення Київської міської ради про надання приватному підприємству в оренду земельної ділянки.
 
Підготовче судове засідання за позовом прокуратури призначено на 08 лютого 2021 року.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури
 

кількість переглядів: 2771