27.01.2021

Столична прокуратура вимагає повернути місту земельну ділянку, яка входить до території парку-пам’ятки «Нивки»

                                                                     

Київська міська прокуратура вимагає в суді визнати незаконним та скасувати рішення Київської міської ради про передачу товариству в оренду земельної ділянки природно-заповідного фонду вартістю понад 17 млн грн, яка входить до території парку-пам’ятки «Нивки».
 
Рішенням Київської міської ради земельну ділянку передано в оренду товариству для будівництва та обслуговування житлово-офісного комплексу з вбудованими та прибудованими приміщеннями торгово-офісного призначення та підземним паркінгом. Зазначена ділянка входить до території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Нивки» (східна частина), є заповідним об’єктом, охороняється як національне надбання, входить до складу природно-заповідного фонду України, а також є складовою частиною світової системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особливою охороною.
 
Законодавцем надано особливий статус земельним ділянкам природно-заповідного фонду, на яких знаходяться об’єкти парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, який передбачає заборону будівництва, у тому числі житлово-громадську забудову таких ділянок.
 
При цьому Київська міська рада у порушення вимог чинного законодавства надала вказану земельну ділянку в оренду, а також без погодження з Кабінетом Міністрів України змінила цільове призначення вказаної ділянки, виключивши її з категорії земель природно-заповідного фонду.
З огляду на вказане, Київська міська прокуратура звернулася до господарського суду міста Києва з позовом про визнання незаконним та скасування рішення Київської міської ради про передачу товариству в оренду земельної ділянки.
 
Підготовче судове засідання за позовом прокуратури призначено на 10 лютого 2021 року.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2990