16.02.2021

Громадянину України повідомлено про підозру у державній зраді на користь країни-агресора

                                                                                                  

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури слідчими СУ ГУ СБУ в м. Києві та Київській області повідомлено про підозру 42-річному громадянину України у державній зраді та розпалюванні національної ворожнечі та ненависті (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 161 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, у період 2013 - 2014 років вказаний громадянин, перебуваючи за межами України, вступив у змову з представниками Російської Федерації та надавав їм допомогу в проведенні підривної діяльності проти України шляхом умисного та цілеспрямованого поширення через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телевізійні канали викривленої інформації щодо подій в Україні, у тому числі на Сході країни.
 
При цьому, оприлюдненню піддавалась спеціально підібрана, явно недостовірна, неповна та упереджена інформація, зміст якої охоплював ідеї, що розпалюють національну ворожнечу в Україні, провокують конфлікти, підривають державний суверенітет, територіальну цілісність, демократичний конституційний лад та інші важливі національні інтереси України.
 
Зазначену інформацію та виступи активно використовували російські ЗМІ, зокрема, телеканали «Звезда», «Россия 1» та «Россия 24» тощо.
 
Низкою експертних досліджень, підтверджено, що дії вказаного громадянина є такими, що покликані цілеспрямовано впливати на окремі групи населення України, спрямовані на суспільно-політичну дестабілізацію у державі, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів, та можуть бути спрямовані на надання організаціям Російської Федерації або їхнім представникам допомоги у проведенні підривної діяльності на шкоду державній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України.
Наразі слідчі дії тривають.
 
Встановлюються інші особи, які сприяли, або можуть бути причетними до системної протиправної діяльності.
 
Нагадуємо, що відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2492