19.02.2021

Столична прокуратура через суд вимагає від власника Пивоварного заводу Ріхтера укласти охоронний договір на пам’ятку культури

                                                                          

Київська міська прокуратура в судовому порядку вимагає укласти охоронний договір з метою збереження пам’ятки архітектури – Пивоварного заводу Ріхтера, розташованого по вул. Кирилівській, 35 в м. Києві.
 
Установлено, що рішенням виконавчого комітету Київської міської ради народних депутатів у 1986 році Пивоварний завод Ріхтера по вул. Фрунзе, 35 (нині вул. Кирилівська) в м. Києві занесений до переліку пам’яток архітектури місцевого значення.  
 
Будівля заводу побудована у 1892-1895 роках за проектом архітектора Володимира Ніколаєва на замовлення купця 2-ї гільдії Михайла Ріхтера та є однією з найстаріших промислових садиб Подолу. З 1961 року комплекс споруд заводу використовувався Київським експериментальним заводом солодових екстрактів.
 
Разом з тим, комерційна структурою, яка є власником пам’ятки, попри встановлені чинним законодавством обов’язки, заходи щодо її збереження не вживає. Охоронний договір, в якому було б чітко регламентовано режим використання пам’ятки та відповідальність за порушення такого режиму, види і терміни виконання реставраційних, консерваційних, ремонтних робіт, на даний час не укладено.
 
Споруди заводу перебувають у незадовільному стані,  мають ознаки руйнування і потребують проведення комплексу заходів по збереженню.
 
У зв’язку з викладеним, Київська міська прокуратура звернулась до адміністративного суду з  позовом до власника споруди про зобов’язання укласти охоронний договір на пам’ятку культури.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2327