05.03.2021

Столична прокуратура через суд вимагає від власника «Дача на Юнкерова» привести об’єкт культурної спадщини до належного стану

                                                                          

Київська міська прокуратура в судовому порядку вимагає привести об’єкт культурної спадщини – «Дача на Юнкерова», розташований по вул. Миколи Юнкерова в місті Києві, до належного стану.

 

Установлено, що вказану садибу збудували на початку XX сторіччя, ймовірно, за проектом архітектора Едуарда-Фердинанда Брадтмана. За визначенням дослідників, будинок – один із цікаво вирішених зразків дерев’яної дачної забудови.

 

Наказом Міністерства культури України від 15.10.2014 № 869 садибу занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку архітектури місцевого значення.

 

Разом з тим, комерційною структурою, яка є власником пам’ятки, попри встановлені чинним законодавством обов’язки, заходи щодо її збереження не вживаються, будівля не використовується, перебуває в занедбаному, частково зруйнованому стані. Прибудинкова територія захаращена сміттям.

 

У зв’язку з викладеним, прокуратура звернулась до адміністративного суду з позовом до власника споруди про зобов’язання привести об’єкт культурної спадщини до належного стану.

 

Також нагадаємо, що Київська міська прокуратура в судовому порядку вимагає від власника пам’ятки архітектури - Пивоварного заводу Ріхтера - укласти охоронний договір для її збереження.

 

Пресслужба Київської міської прокуратури


кількість переглядів: 2703