16.03.2021

Бухгалтера столичної фірми викрито у відмиванні доходів через систему грошових переказів, яка фінансує терористичні організації Близького та Середнього Сходу (ФОТО)

            

За процесуального керівництва прокурорів Печерської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру бухгалтеру одного з товариств за фактом умисного порушення вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом (ч. 1 ст. 2091 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, громадянин України (уродженець Сирії), працюючи на посаді бухгалтера та будучи суб’єктом первинного фінансового моніторингу, здійснював перерахування грошових коштів в інтересах фізичних осіб - нерезидентів України - через так звану систему «Хавала», яка функціонує поза українським законодавством та поза контролем фінансового моніторингу України.
 
У межах розслідування правоохоронцями проведено низку обшуків у місті Києві та Одеській області, під час яких вилучено готівкові кошти у сумі понад 3,9 мільйонів гривень, банківські картки, які використовувались для незаконних операцій, чорнові записи та інші речові докази.
 
Наразі досудове слідство триває. Встановлюються обставини вчинення кримінального правопорушення та особи, які можуть бути до нього причетні.
 
Викрито правопорушення прокурорами спільно зі слідчими СВ Печерського УП ГУ НП у м. Києві та за оперативного супроводу Департаменту захисту національної державності СБ України.
 
Довідково: «Хавала» – сукупна назва систем позабанківських валютних переказів, побудованих на договірно-розрахунковий засадах, яка має широку географію поширення і активно використовується на території Близького та Середнього Сходу.
 
Зазначена система грошових переказів активно використовується членами терористичних та інших злочинних угрупувань при легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму.
 
Нагадуємо, що відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури
 

кількість переглядів: 2706