18.03.2021

За позовом столичної прокуратури державі повернуто майновий комплекс стратегічного значення

                                                                     

За позовом Київської міської прокуратури державі повернуто цілісний майновий комплекс філії «Хлібної бази № 87» державного підприємства «Ніжинський комбінат хлібопродуктів».
 
Вказаний майновий комплекс, який розташований у місті Бахмач Чернігівської області, складається з 33 будівель площею 26 тис. кв. м та має стратегічне значення для економіки та безпеки держави, як підприємство, що забезпечує розміщення і зберігання матеріальних цінностей державного резерву.
 
Законом України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» від 07.07.1999 ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» та Державна хлібна база № 87 включено до переліку об’єктів, що не підлягають приватизації.
 
Однак, незважаючи на особливий правовий режим вказаного майна та законодавчо встановлену заборону на його відчуження у приватну власність, воно вибуло з державної власності внаслідок укладення у 2018 році незаконного договору купівлі-продажу між Головним управління ДФС у Чернігівській області та приватним товариством.
 
У подальшому товариство відчужило це майно на користь іншого підприємства, яке у свою чергу передало його в іпотеку.
 
Встановивши обставини незаконного вибуття цілісного майнового комплексу, у липні 2019 року столична прокуратура звернулась до господарського суду Чернігівської області з позовом в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики про визнання недійсними результатів цільового аукціону; визнання недійсним договору купівлі-продажу майна платника податків, яке перебуває в податковій заставі, витребування нерухомого майна, визнання недійсним договору іпотеки.
 
Рішенням господарського суду Чернігівської області від 17.03.2021 позов Київської міської прокуратури задоволено та нерухоме майно стратегічного значення повернуто у державну власність.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2513